29. svibnja 1903. – Srbi ubili i masakrirali svog kralja i kraljicu

Foto: Thinkstock

Na današnji dan, 29. svibnja 1903. po julijanskom kalendaru (koji je tada bio u upotrebi u Srbiji) došlo je u Srbiji do krvavog puča u kojem je ubijen vladajući kralj Aleksandar Obrenović, zajedno sa suprugom kraljicom Dragom. Ubijeni su i premijer Dimitrije Cincar-Marković i ministar obrane Milovan Pavlović, kao i dvojica kraljičine braće iz poznate obitelji Lunjevica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puč protiv kralja organizirao je zloglasni kapetan Dragutin Dimitrijević Apis, vođa organizacije “Ujedinjenje ili smrt”, poznate i kao Crna ruka. Na današnji dan u sitnim jutarnjim satima došli su u kraljevski dvor vojnici s oružjem, dinamitom su raznijeli vrata kraljeve sobe i prodrli unutra. Međutim, iznenadili su se kad su vidjeli da je soba prazna. Tek detaljnim pretraživanjem dvora pronašli su kralja i kraljicu koji su se izgleda skrivali u jednom tajnom prolazu, obučeni u svilene košulje za spavanje. Pucali su u njih potrošivši sve metke iz revolvera. Kraljica Draga navodno se bacila pred supruga pokušavajući ga spasiti od metka. Mrtva tijela supružnika bacili su kroz prozor u dvorište, navodno na gnojište.

Bio je to kraj dinastije Obrenovića.

Novim srpskim kraljem postao je Petar Karađorđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prevrata život u Srbiji je nastavljen, tako da se kralj Petar minimalno miješao u politiku prepuštajući političkim strankama da se bore za vlast svim sredstvima, bez želje da se konfrontira sa “Crnom rukom” koja je postajala sve utjecajnija. Ovo ubojstvo, što je naročito važno, značilo je promjenu i otklon u vanjskoj politici Srbije koja je do tada bila prilično germanofilska i pronjemačka (proaustrijska). Između Srbije i Austro-Ugarske se vodio Carinski rat ili “Svinjski rat”. Članovi Crne ruke su istovremeno počeli organizirati i opremati oružjem članove organizacije Mlada Bosna koji će 1914. izvršiti atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda, što će biti povod za Prvi svjetski rat.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.