3. kolovoza 2017. fra Bonaventura Duda – velikan poniznosti

Foto: snimka zaslona

Ljetni mjeseci povlašteno su vrijeme hodočašćenja u Marijina svetišta. Jedan takav hodočasnik – fra dr. Bonaventura Duda – svoj je zemaljski životni put završio prošlog 3. kolovoza 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj izniman svećenik bio je spoj istinske ljubavi prema Bogu i čovjeku, te čovjek izuzetne mudrosti i učenosti. Osobito ga je krasila najveća kršćanska i ljudska vrlina – poniznost.
Njegove nadahnute propovijedi dovodile su tisuće ljudi do suza, do brojnih obraćenja gurajući ih u nova promišljanja, pitanja i odluke na životnim prekretnicama.

Da ga je čovjek sreo na ulici ne poznajući ga, nikada ne bi rekao da se radi o jednom od najvećih umova ne samo franjevačke provincije, već i cijele Crkve u Hrvata, te o jednom od najvećih intelektualaca koje je Hrvatska uopće dala. Veliki teolog, bibličar, poznavatelja starih bibiljskih jezika, pjesnik, prevoditelj i puno više od toga bio je ovaj velikan – skromni i ponizni fra Bonaventura Duda.

Pored svih dostignuća, talenata i darova ostao je ponizan i jednostavan do same smrti. Vrlina i krepost poniznosti i jednostavnosti je nešto najljepše što može krasiti život čovjeka i privući drugog čovjeka. Upravo to je bilo ono što je tako snažno hrvatske ljude privuklo i ovih dana Zlatku Daliću i Luki Modriću i Oliveru Dragojeviću, koji su te kreposti tako istakli da je čak ni oholi poltičari nisu mogli pokvariti svojim “skromnim istupima”. Poniznost je takva da privlači sve i svakoga osim – oholica. Oni je preziru iz sveg srca, jer sami ne mogu dokučiti tu tajnu ljudske egzistencijalne biti, a koju je čovjeku otkrio “najponizniji od naponiznijih” – Isus Krist sa Križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega, Gospodina Isusa, je svim srcem nasljedovao ponizni franjevac fra Duda koji već, evo, godinu dana nedostaje svome hrvatskom puku, baš kao i njegovi veliki učitelji poniznosti: Franjo Kuharić i Alojzije Stepinac.

Sada sva trojica, sa ostalim hrvatskim poniznim i svetim dušama, mole za nas i svoj hrvatski narod kod Gospodina.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti mi daj

Oduvijek sam volio mjesečinu.
U njoj se sve stvari čine
u isto vrijeme da jesu
i kao da nisu.

I sebi sam tako izgledam:
da jesam
i kao da nisam.
I kad mislim da jesam,
skoro da želim da nisam,
Jer – jao! – ja koji jesam
više sam onaj koji nisam.
I moglo bi biti da k Bogu dođem
kao da jesam,
a on će mi reći da nisam
A tada –
bolje bi bilo
da nije me bilo.
A kada mislim da nisam,
bude mi žao,
jer volim da jesam.
O kako je dobro: biti!
To možda i ne znam pravo,
već samo slutim
kako je dobro: Biti!
Jer –
i ovo malo što jesam
dok nisam,
kako je lijepo biti.
O Ti koji jesi
i nikad nisi!
O daj mi, Dobri,
biti mi daj!
Da jesam i samo jesam!
Vječno i zauvijek jesam – u Tebi!
O ti koji jesi:
Biti mi daj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonaventura Duda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.