30. srpnja 1898. umro Bismarck – čovjek koji je ujedinio Njemačku

Slika: Franz von Lenbach (1836.-–1904.)

Na današnji dan 30. srpnja 1898. umro je Otto von Bismarck – prvi kancelar ujedinjene Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je jedna od najvažnijih osoba moderne njemačke, pa i europske povijesti.

Mnogi Nijemci poistovjećuju lik Otta von Bismarcka sa jednom slikom koja prikazuje scenu krunidbe njemačkog cara Wilhelma I u dvorcu Versailles. U centru slike nije car, nego Bismarck u bijeloj uniformi. Bilo je to 18. siječnja 1871. koji važi i za datum uspostave Njemačkog carstva.

Tada se pod vodstvom Pruske ujedinilo 25 nezavisnih država. Upravo politici Otta von Bismarcka se pripisuju zasluge za nadilaženje ustroja u kojem su Nijemci bili “rasuti” u nizu malih država. Njemu u čast se širom Njemačke danas nalaze brojni spomenici, po njemu se zovu ulice, trgovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početku je bio političar duboko konzervativnih, aristokratskih i monarhističkih gledišta, koji se borio protiv rastućeg socijaldemokratskog pokreta 1880-ih godina 19. stoljeća. U unutarnjoj politici stavio je izvan zakona više organizacija i pragmatično uveo starosne mirovine, zdravstveno osiguranje, kao i radničko osiguranje u slučaju nesreće, posebice zbog topa da otupi agresivnu oštricu ljevice o „radničkim pravima“.

Posebno je bio zabrinut jačanjem  Katoličke stranke centra zbog čega je pokrenuo  pod imenom Kulturna borba (njem. Kulturkampf) koja je završila kobno po njega. Naime, na izborima 1890. ta je stranka osvojila mnogo glasova te je Bismarck pod pritiskom cara Vilima II. bio prisiljen dati ostavku.

Dali su mu nadimak Željezni kancelar (njem. Eiserne Kanzler) zbog nepopustljivosti u svom načinu vladanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vanjskopolitičkom planu Bimarck je težio očuvanju statusa quo u Europi. Vjerovao da središnja pozicija Njemačke u Europi može biti uzrok njenog razaranja u slučaju bilo kojeg rata.

Ipak ima i onih koji Biscmarka vide kao kancelara sa šljemom na glavi, kao nekoga tko je pripremio put njemačkom militarizmu. U svakom slučaju su tek ratovi protiv Danske (1864.), Austrije (1866.) i protiv Francuske (1870./1871.) otvorili put ka uspostavljanju njemačkog carstva. Sva tri ova rata pripremio je Bismarck koji je tada bio premijer Pruske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.