30. studenoga 1966. umro Franjo Schneider – zašto su komunisti zatvorili slavnog graditelja violina?

Thinkstock

Franjo Schneider (29. ožujka 1903. Končanica kraj Daruvara – 30. studenog 1966. Zagreb) već je u djetinjstvu očitovao zanimanje za oblikovanje drva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je graditelj glazbala koji je prije Drugog svjetskog rata utemeljio prvu i najveću tvornicu glazbala na ovim prostorima. U prostorijama tvornice na Goljaku na lageru je znalo biti i po 2500 harmonika, violina, viola, basova. Njegove violine, koje je izrađivao prema modelima Antonija Stradivarija, poznate su ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu.

Svu ostavštinu Franje Schneidera, ujedno i jednog od najbogatijih Zagrepčana koji se 1930-ih gradom vozio u BMW-u, njegova kći Erna Schneider Nikolić 1983. donirala je gradu Zagrebu. U dvorištu Škole primijenjenih umjetnosti na Kazališnom Trgu preko puta HNK je maleni muzej Franje Schneidera. Navrate ondje ljubitelji i poznavatelji glazbe, dobro upoznati s kvalitetom Schneiderovih glazbala.

I tvornica, kao i trgovina u Teslinoj 10 oteti su 1945. u poslijeratnoj komunističkoj pljački. Sve mu je oduzeto pod optužbom da je „pripadnik buržoazije i neprijateljski element“, a on je odveden na 10-godišnju robiju u psihijatarsku ustanovu u Popovaču. Tako je naprasno prekinuta karijera svjetski poznatog graditelja glazbala i umjetnika koji je zadužio Zagreb i Hrvatsku.
Web stranica Muzeja Franje Schneidera na Kazališnom Trgu, Zagreb: http://www.muzej-franje-schneidera.com/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.