30. svibnja 1990. – prvi višestranački Hrvatski sabor

Dan 30. svibnja zaživio je u hrvatskom narodu kao Dan državnosti, a ukinuo ga je SDP kada je došao na vlast 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je namjerno i s ciljem većina hrvatskih simbola i praznika ukinuta ili izmijenjena, što je do danas ostavilo u narodu zabunu oko slavljenja praznika bitnih za modernu hrvatsku povijest.

Na današnji dan 1990. godine, nakon održanih prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, sastali su se novoizabrani zastupnici na konstitutivnoj sjednici prvog višestranačkog Sabora.

Zanimljivo je da je taj sabor još uvijek imao naziv Sabor Socijalističke Republike Hrvatske i da je bio ustrojen po starim načelima iz doba socijalizma. Tako je imao tri vijeća: Društveno-političko vijeće, Vijeće općina i Vijeće udruženog rada. Za predsjednika novog sabora izabran je Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je novi Sabor bio taj koji je izabrao dr. Franju Tuđmana za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske (kako se ta funkcija tada zvala).

Pridjev “socijalistička” izbačen je iz imena Republike Hrvatske i iz imena Sabora tek u prosincu te godine. Kad je Dan državnosti premješten na 25. lipnja, postao je današnji dan Dan Hrvatskoga sabora i danas se slavi kao takav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.