31. listopada sveti Alfonso Rodriguez – uzor vjere i poslušnosti

Foto: Philadelphia Museum of Art www.commons.wikimedia.or

A koliko je bio kontemplativan u akciji iz poslušnosti, svjedoči i ovo mjesto iz autobiografije: Kad bi zazvonilo na porti, on bi se u nutrini veselio idući kao da mu je otvoriti svome Bogu, kao da je zvono potegao On (Bog) sam, te bi putem govorio: dolazim odmah, Gospode!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetlo svijeta ugledao je 1535. godine u Španjolskom gradu Segovia. Kad mu je otac umro, morao je prekinuti studije i početi se baviti trgovinom. Oženio se, ali kad mu nakon pet godina umirije žena, a kasnije i djeca, Alfonzo zamoli Isusovce neka ga prime u red. Kako s 37 godina života nije više bio za daljnje školovanje, u Družbu je primljen 1571. godine kao vremeniti pomoćnik. Poslije šest mjeseci novicijata u Valenciji, poglavari ga pošalju u novoosnovani kolegij Monte Sion u Palmi na Malloroi. Tu je službu kolegijskog vratara vršio tijekom 46 godina sve do smrti 31. X. 1617. godine.

Njegov je nutarnji život prelazio u apostolat. Po naravi vratarske službe dolazio je u kontakt s brojnim osobama, i ukućanima i vanj­skim. Strog prema sebi, a pun blagosti prema drugima, smatran je još za života svecem. Među isusovcima na koje je svojim primjerom, duhovnim razgovorima i savjetima u većoj mjeri djelovao, bio je i sveti Petar Claver, kojega je oduševljavao za misije u Južnoj Amenici. Sveti Alfonzo pripada španjolskim misticima. Spisi što ih je ostavio nisu bili predvišđeni za tisak i javnost, već su pisane kao osobne bilješke za duhovni život ili kao autobiografija, po nalogu poglavara. Od XIX. stoljeća tiskaju se i prevode. Papa Leon XIII. proglasio ga je svecem 1888. godine.

Alfonzo je bio neumorno vjeran milosti (C. Gavina). Njegov se inten­zivan duhovni život temelji na spoznaji samoga sebe i na spoznaji Boga. U autobiografiji se nalazi i ova rečenica (o sebi piše uvijek u 3. licu): Poslije čistoće savjesti i ljubavi prema Bogu dolazi i predanje čitave duše Bogu. To je nešto sigurno, a sve ostalo on smatra sumnjivim i boji ga se kao što su viđenja, objave, riječi nutarnje i vanjske i duhovne naslade. Alfonzovu duhovnost otkriva i ova molitva koju je često od srca ponavljao: Gospode, ja te zaklinjem, da ja prije trpim, s tvojom milošću, sve paklenske muke, samo da tebe Bože moj, nitko ne vrijeđa i da nitko ne bude osuđen, nego da svi uživamo u tvojoj slavi i da ti služimo u beskrajnoj ljubavi… i zahvaljivanju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliko je bio kontemplativan u akciji iz poslušnosti, svjedoči i ovo mjesto iz autobiografije: Kad bi zazvonilo na porti, on bi se u nutrini veselio idući kao da mu je otvoriti svome Bogu, kao da je zvono potegao On (Bog) sam, te bi putem govorio: dolazim odmah, Gospode!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.