31. prosinca 1853. London – neobična Nova Godina u utrobi dinosaura!

Foto: Fah

Radilo se o modelu dinosaura Iguanodona, čija je unutrašnjost bila dovoljno prostrana da se u nju posjednu 22 engleska uglednika. Sačuvan je jelovnik te večere koji dobro oslikava prehrambene navike iz viktorijanskog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan davne 1853. godine organizirana je u Londonu jedna od najneobičnijih silvestarskih večera u dotadašnjoj povijesti. Naime, grupa od 22 uzvanika smještena je oko stola postavljenog u utrobi velikog modela dinosaura u prirodnoj veličini. Bilo je to viktorijansko doba u Engleskoj i proučavanje dinosaura bilo je još u začecima. Smisao te večere bio je upravo u tome da se u javnosti populariziraju dinosauri, koji su u to doba bili još neviđeno čudo.

Jedan od organizatora večere bio je slavni Richard Owen – čovjek koji je zapravo i izmislio ime “dinosauri”. Zasluga Richarda Owena za razvoj proučavanja dinosaura i njihovu popularizaciju ogromna je. Drugi organizator večere bio je Benjamin Waterhouse Hawkins, po zanimanju kipar ,izvanredno značajan po tome što je prvi u svijetu izrađivao modele dinosaura u prirodnoj veličini. Naime, povodom Svjetske izložbe 1851. u Londonu izradio je čak 33 ogromne skulpture dinosaura od lijevanog betona. Moguće je pretpostaviti da su te skulpture imale silan dojam na tadašnje posjetitelje, jer su se svi oni po prvi put u životu susreli s tim velikim životinjama u prirodnoj veličini. Podsjetimo, bilo je to 1850-tih godina, dok je u Hrvatskoj još vladao ban Jelačić.

Upravo u jednom od Hawkinsovih kalupa u obliku dinosaura održana je na današnji dan večera povodom dočeka nove 1854. godine. Radilo se o modelu dinosaura Iguanodona, čija je unutrašnjost bila dovoljno prostrana da se u nju posjednu 22 engleska uglednika. Sačuvan je jelovnik s te večere koji dobro oslikava prehrambene navike iz viktorijanskog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Evo tog jelovnika na izvornom engleskom:

Soups

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mock Turtle. Julien. Hare.

 

Fish

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cod and Oyster Sauce. Fillets of Whiting. Turbot à l’Hollandaise.

 

Removes

Roast Turkey. Ham. Raised Pigeon Pie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boiled Chicken and Celery Sauce.

 

Entrées

Cotolettes de Moutonaux Tomates. Currie de Lapereaux au riz.

Salmi de Perdrix. Mayonnaise de filets de Sole.

  

Game

Pheasants. Woodcocks. Snipes.

 

Sweets

Macedoine Jelly. Orange Jelly. Bavaroise.

Charlotte Russe. French Pastry. Nougat à la Chantilly.

Buisson de Meringue aux Confiture

 

 Dessert

 Grapes. Apples. Pears. Almonds and Raisins. French Plums.

 Pines. Filberts. Walnuts &c, &c.

 

 Wines

 Sherry. Madeira. Port. Moselle. Claret.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.