350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog

Nikola Zrinski, kao i njegov pradjed Nikola Zrinski Sigetski, postao je slavan po borbama protiv turskog osvajanja Europe, te je zapamćen kao začetnik i predvodnik pobune protiv apsolutističke vladavine Bečkog dvora, koju je nakon iznenadne smrti nastavio njegov brat Petar Zrinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnja proslava obilježavanja 350. obljetnice smrti hrvatskog bana, vojskovođe, humanista, književnika i utemeljitelja franjevačkog samostana u Čakovcu Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog, stradalog u lovu kod Kuršanca, održana je u ponedjeljak 17. studenoga u Gornjem Kuršancu, mjestu između Čakovca i Varaždina. Misno slavlje tom je prigodom predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Nikola Zrinski, kao i njegov pradjed Nikola Zrinski Sigetski, postao je slavan po borbama protiv turskog osvajanja Europe, te je zapamćen kao začetnik i predvodnik pobune protiv apsolutističke vladavine Bečkog dvora, koju je nakon iznenadne smrti nastavio njegov brat Petar Zrinski.
U organizaciji Međimurske županije, Općine Nedelišće, Matice hrvatske Čakovec, Družbe Braća hrvatskog zmaja, župe Novo Selo na Dravi i Zrinske garde Čakovec program je započeo kod spomenika u središtu mjesta, gdje su izaslanstva organizatora proslave i nekoliko mađarskih gradova položila vijence i zapalila svijeće. Uz prigodne govore u programu su sudjelovali i gardisti Zrinske garde te Pjevački zbor “Josip Slavenski” iz Čakovca.

Potom je misu zadušnicu u crkvi Marijina Uznesenja u zajedništvu s trojicom dekana međimurskih dekanata i domaćim župnikom Josipom Jankovićem predvodio varaždinski biskup. Uvodno je biskup Mrzljak napomenuo da su se sabrali u predvečerje 18. studenoga, dana kada je stradao hrvatski velikan Nikola Zrinski Čakovečki, ali i kada su stradali mnogi hrvatski branitelji i civili u obrani Vukovara i Škabrnje. Svi su nam oni danas poticaj i primjer da budemo dosljedni u vjeri, žrtvi i ljubavi, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U propovijedi biskup je rekao kako se nisu okupili samo da bi se prisjećali prošlosti, nego da bi uvidjeli koliko je upravo ta prošlost nadahnuće za budućnost jer povijest je doista učiteljica života i čovjek neprestano uči promatranjem događaja i osoba iz povijesti. Prisjećajući se bana Zrinskog koji je prije 350 godina završio svoj zemaljski život, promatramo ga tražeći pouku i poruku u svemu dobrom i plemenitom što je činio iz ljubavi i vjere koje nam Krist stavlja kao temelje za naš život. Obitelj Zrinski bila je duboko ukorijenjena u kršćansku vjeru, ostavila nam je zapise o svojoj vjeri, iz te su vjere njezini članovi ljubili svoju obitelj i domovinu te su je i branili.

Nikola Zrinski nikada nije išao u osvajačke pohode, nego je uvijek samo branio svoju obitelj i domovinu od stranih osvajača, istaknuo je biskup Mrzljak. Sigurno su takvi i drugi ljudi kroz našu povijest bili primjer i našim braniteljima u Domovinskom ratu koji su stali u obranu svojeg doma i domovine. Tako nam povijest u sadašnjosti postaje učiteljica u budućnosti, jer kakva će nam ona biti ovisi o tome kakvom ćemo je mi graditi, koliko ćemo mi pridonositi svojim životom i djelom, odnosno onakva kakvi ćemo mi biti. Nadahnuti dobrim primjerima iz prošlosti živimo u sadašnjosti gradeći budućnost za koju svi želimo da nam bude dobra i lijepa i da živimo u miru.

Ponekad postajemo skeptični jer ne vidimo izlaz, a rješenje je upravo u onome što je nepromjenjivo, to je Riječ Božja u kojoj Isus govori o ljubavi prema Bogu i bližnjemu kao vrhovnoj zapovijedi. Zato nas Isus opominje da te riječi neprestano imamo na pameti i da postanu naš život, da se oživotvore kod svakog pojedinca, obitelji, naroda, ali i čitavog svijeta. Taj put života u vjeri i ljubavi vidljiv je i u primjerima iz povijesti kojih se prisjećamo, to je put koji vrijedi i danas i u budućnosti. Po primjeru njihova života i vjere i mi smo pozvani učvršćene vjere ići u sigurnu budućnost, zaključio je biskup Mrzljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinski biskup u utorak je razgledao izložbu koju je u prigodi 350. obljetnice smrti Nikole Zrinskog priredio Muzej Međimurja u Zrinskomu gradu u Čakovcu, te će potom u 18.30 sati predvoditi misno slavlje za sve žrtve Vukovara i u spomen na Nikolu Zrinskog u čakovečkoj župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.