5. prosinca 1918. Zagreb – Prosinačke žrtve i masakr domoljuba na Jelačićevom trgu

Jugoslavija
foto: Roberta F. hr.wikipedia.org,

Na današnji dan 5. prosinca 1918. naoružani jugoslavenski vojnici na glavnom gradskom trgu Jelačić placu u Zagrebu sa krovova zgrada mitraljezima su nemilosrdno pobili, prema službenim verzijama, 17 Hrvata i ranili stotine drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj ubijenih bio je navodno još veći. Naredbodavac pokolja bio je šef policije dr. Grgo Anđelinović iz poznate projugoslavenske i orjunaške obitelji.

Njegov rođeni brat je Danko Anđelinović, djed po majci ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić koji je za vrijeme rata bio i član četničkog štaba vojvode Birčanina.

U svezi tog događaja dr. Grgo Anđelinović se hvalio slijedećim riječima: “Po svojoj dužnosti smatrao sam da trebam prvi početi i tim krvavim rukama se ponosim!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagreb je 2. prosinca 1918. navečer došla vijest da je u Beogradu stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Malobrojni pobornici Svetozara Pribičevića pokušali su organizirati povorku, ali ih nije bilo dosta. Zato su ujutro otišli u zagrebačke srednje škole, prekinuli nastavu, te gimnazijalce odveli na ulice, da u povorci paradiraju gradom za novu državu. Ta režimska proslava protekla je u grubom vrijeđanju Hrvata i svega hrvatskog. To je tada izazvalo veliki bijes Zagrepčana, ionako ogorčenih time što je ujedinjenje sprovedeno bez suglasnosti naroda. Zagrepčani su u tom cirkusu vidjeli tuđe prste i plaćenike.

Odgovor je uslijedio još istoga dana poslijepodne. Zagrepčani, svjesni kako im je proslavom zapravo poručeno kako će Hrvati u Jugoslaviji biti građani drugog reda, u velikoj masi dolaze na tada već prazan trg Bana Jelačića, a pridružuju im se nenaoružani pripadnici 25. i 53. pješačke domobranske pukovnije iz Ilice.

Razloge pobune sami vojnici kasnije su ovako objašnjavali: “U uzornom redu stupahu postrojbe u pravcu Jelačićevog trga uz ogromnu pratnju rodoljubnoga građanstva. Naša je namjera bila proglasiti slobodnu hrvatsku republiku. Uz to se putem izražavalo veliko narodno ogorčenje protiv Srba povicima: “Dolje srpska dinastija! Dolje kralj Petar! Dolje srpski militarizam!” Isto tako se klicalo slobodnoj Hrvatskoj, Stjepanu Radiću i hrvatskoj republici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naredbodavac masakra iz poznate orjunaške i projugoslavenske obitelji

No za njihovu je namjeru po svojim doušnicima doznao već ranije dr. Grga Anđelinović, netom imenovani šef policije u Zagrebu i razmjestio na kuće broj 6 i 21 tri mitraljeza. Kad je povorka građana došla na Jelačićev trg, istog trenutka na masu ljudi je s krovova otvorena vatra, bez milosti ili znaka upozorenja. Trg se napunio krvavim tijelima.

Bila je to snažna poruka Hrvatima o tome gdje im je u Jugoslaviji mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Anđelinović bila je izrazito obrazovana, ugledna i utjecajna u Hrvatskoj početkom prošlog stoljeća. Dala je velik broj pjesnika, pravnika, književnika, intelektualaca, pa i liječnika. Na žalost, gotovo svi su bili angažirani u ORJUN-i, organizaciji jugoslavenskih nacionalista, i među njima je bilo mnogo policijskih batinaša i četnika. Npr. djed Vesne Pusić Danko Anđelinović bio je, između ostalog, i član četničkog štaba zloglasnog vojvode Birčanina.

Ukratko, bili su eklatantan primjer tradicionalno izdajničkog ponašanja dijela hrvatske elite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.