5. prosinca 1991. Zločini srpske vojske – posljednji opći napad na Osijek

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan 1991. krvoloci iz Srbije i četnici iz okolnih sela odlučili su izvesti posljednji opći napad na Osijek u želji da taj hrvatski grad pripoje Srbiji. Osijek je bio izložen općem bombardiranju i ubijena su četiri civila. Toga dana život na Oltar domovine položili su i brojni branitelji, osobito heroji poznati iz bitke za šumu Rosinjaču.

U bombardiranju grada toga dana i prije toga život su izgubili brojni civili. Napad je izvršen nakon što su četnici i JNA osvojili i izvršili pokolje u Laslovu, Ernestinovu i Antunovcu, selima južno od grada.

Zločini srpske agresorske vojske (Osijek) – u bolnicu u Osijeku primljeno 5.222 žrtve agresije, a 954 je preminulo

Odluku da se 5. prosinac obilježava kao Dan obrane grada Osijeka, na prijedlog braniteljskih udruga, donijelo je osiječko Gradsko vijeće. Taj datum izabran je u znak sjećanja na 5. prosinca 1991. godine, kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima u Domovinskom ratu, u kojima je poginulo 28 branitelja i četiri civila, a jedna se osoba još uvijek smatra nestalom, piše osijeknews.hr

Dan 5. prosinca 1991. godine srpske snage i JNA nakon topničke pripreme krenuli su u osvajanje grada Osijeka, pri čemu su najjači prodor usmjerili na južni prilaz gradu – kroz šumu Rosinjača. S obzirom na to da se na tom pravcu nije očekivao veći prodor srpskih snaga, položaje u šumi držale su samo snage voda 106. osječke brigade Hrvatske vojske (pedesetak branitelja).

U borbi protiv brojnijeg, naoružanijeg i jačeg neprijatelja, nakon tri sata živote je izgubilo 16 hrvatskih branitelja. Svojom su žrtvom omogućili da se nakratko zaustavi napad te konsolidira obrana na drugim prilazima Osijeku. Tog je dana u obrani Osijeka živote dalo ukupno 28 hrvatskih branitelja 106. osječke brigade, zbog čega se pamti kao “Dan D”.

Tijela poginulih branitelja izvučena su tek u noći s 12. na 13. prosinca 1991., nakon što su pripadnici bojne Zrinski-Frankopan danima ispitivali teren i pripremali akciju izvlačenja mrtvih hrvatskih junaka obrane Osijeka.

Braneći Osijek u šumi Rosinjača 0 5. prosinca 1991. poginulo je 16 hrvatskih branitelja. Poginuli u Rosinjači su: Salko Ahmić (44), Ivica Babaja (27), Pavao Begonja (30), Stjepan Ezer (30), Damir Farago (32), Berislav Genčić (20), Zoran Gnjatović (29), Ivan Hap (40), Zoran Kišasondi (24), Siniša Knežević (26), Mladen Milanković (35), Davor Milas (18), Matija Olujić (19), Ivan Sekanić (38), Goran Stjepanović (21) i Mihajlo Pelegrin (42).

Najmlađi od njih Davor Milas (18) bio je učenik 4. razreda srednje škole. U spomen na njegovu žrtvu za Domovinu trgovačka škola u Osijeku se službeno zove njegovim imenom.

Njihova žrtva nije i ne smije biti uzalud.Poginuli i na današnji dan nakon 29. godina, zaslužuju neizmjerno poštovanje svih nas. Neka im je vječna slava i Hvala.

 

Divljačko razaranje Osijeka i heroji Rosinjače

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/osijeknews.hr