50. vinkovačke jeseni pod geslom ‘Ispod golemoga neba’

Jubilarne, 50. vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture održat će se od 11. do 20. rujna pod geslom “Ispod golemoga neba”, a svečano otvorenje bit će 18. rujna na vinkovačkom Trgu bana Josipa Šokčevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vinkovačke jeseni odavno su prerasle vinkovačke, a rekao bih i slavonske okvire i postale su manifestacija tradicijske kulture prepoznatljiva i poznata u cijeloj Hrvatskoj. Vinkovačke jeseni ujedinjuju cijeli hrvatski narod i iznimno smo ponosni na tu činjenicu. Nakon što je Hrvatska postala članicom EU, na nama je da svo bogatstvo koje baštinimo kroz Vinkovačke jeseni prenesemo i građanima Europe”, kazao je u utorak predsjednik Organizacijskog odbora, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

Obrazlažući geslo ovogodišnje manifestacije, dugogodišnja scenaristica svečanosti otvorenja Ana Cvenić kazala je kako je geslo “Ispod golemoga neba” odabrano između desetak predloženih, a u raspravu o izboru uključili su se brojni stručnjaci, od etnologa do lingivsta od Dubrovnika do Vinkovaca.

Objasnila je kako je za geslo “Ispod golemoga neba” uzet naziv istoimenog romana književnika Vlade Andrilovića, rođenog Vinkovčanina, koji je 2003. objavio Ogranak Matice hrvatske Vinkovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima tajnika Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije koja je organizator Vinkovačkih jeseni Stjepana Đurkovića, pripreme za organizaciju 50. vinkovačkih jeseni gotovo su završile.

Okosnicu manifestacije kao i dosadašnjih godina čine priredbe poput svečanoga otvorenja, Smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije, Dječjih Vinkovačkih jeseni, Državne smotre izvornog hrvatskog folklora te Svečanog mimohoda sudionika Vinkovačkih jeseni u kojem će ove godine ulicama grada proći više od 80 folklornih skupina iz Hrvatske i iznozemstva koje njeguju izvorni hrvatski folklor i običaje.

Direktorica gradske marketinške agencije “Promo Cibalae” koja se uključila u organizaciju 50. Vinkovačkih jeseni, Mirjam Jukić predstavila je projekt “Slavonski sokak”. Riječ je o nizu drvenih objekata i pozornica raspoređenih u obliku ulica (sokaka) duž trgova dr. Franje Tuđmana i Vinkovačkih jeseni. Na tom bi se prostoru održavali koncerti, sajmovi, urbani te ostali komercijalni sadržaji 50. vinkovačkih jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Novi projekt koji smo u povodu 50. Vinkovačkih jeseni osmislili zove se ‘Urbane Jeseni’, a u sklopu toga programa na pozornici ‘Sokaka’ će se 12. rujna održati već tradicionalni Hip-hop na Orionu, a od 23 sata 10. party elektronske glazbe Vinkovačkih jeseni na kojem će nastupiti svjetski poznati DJ Valentino Kanzyani”, navela je Jukić.

Dodala je da je prošle godine Vinkovačke jeseni posjetilo više od 120 tisuća posjetitelja, preko mrežnih stranica manifestaciju je pratilo oko 10 tisuća osoba, dok je o samoj manifestaciji u medijima i web portalima bilo objavljeno oko 25 tisuća različitih objava.

Manifestacija će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.