6. listopada 1977. – prvi let čuvenog MIG-a 29 kojim je JNA pokušala ubiti Tuđmana

Foto: SSgt. Kevin L. Bishop, USAF

Zanimljivo je da je Jugoslavija bila prva europska država izvan SSSR-a koja je nabavila MiG-29.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1977. izveden je prvi let sovjetskog lovca MiG-29. Taj je zrakoplov postao jednim od najuspješnijih proizvoda sovjetske i ruske vojne industrije, do te mjere da ga je nabavilo više od 30 zemalja diljem svijeta. Dapače, zanimljivo je da su primjerke zrakoplova MiG-29 nabavile čak i oružane snage SAD-a.

MiG-29 proizvodi se još i danas u Ruskoj Federaciji. Riječ je o lovačkom zrakoplovu za mnoge namjene, od postizanja zračne premoći do lovačko-bombarderskih akcija. Razvijene su i mornaričke varijante namijenjene polijetanju s nosača zrakoplova. Zanimljivo je da je Jugoslavija bila prva europska država izvan SSSR-a koja je nabavila MiG-29.

Taj moćni avion korišten je u Domovinskom ratu protiv Hrvata. Prvo smo ga platili iz naših hrvatskih džepova od SSSR-a, a onda su nas ti isti MIG-ovi ubijali. Zanimljivo je da nijedan MIG-29 nije srušen u Domovinskom ratu, ali je 2. svibnja 1992. Hrvatska vojska iznad Slavonskog Broda oborila čak 6 MIG-ova 21, a sedmi MIG 29 teško oštetila i učinila neuporabljivim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vlada izvijestila je 7. listopada 1991. da su dva jugoslavenska borbena aviona MiG-29 napali zgradu Banskih dvora u Zagrebu ispalivši 6 raketa sa namjerom da ubiju hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.