Likovni natječaj Glagoljica u dječjem oku i srcu: Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016.

Foto: Narod.hr

Ovaj likovni natječaj postoji već 16 godina, a njegovi su inicijatori i organizatori hrvatski iseljenici i likovni umjetnici Ankica i Ante Karačić. Ovaj bračni par potječe iz Iloka, a danas žive i rade u njemačkom gradu Iserlohnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim djelovanjem žele uz pomoć stvaralaštva, boja i mašte povezati djecu hrvatskih iseljenika izvan domovine s Hrvatskom. Tako je nastao i ovogodišnji likovni natječaj pod nazivom Glagoljica u dječjem oku i srcu. Ankičin i Antin projekt važan je za cijelu Hrvatsku i Hrvate izvan Hrvatske. Sve što su napravili u ovih 16 godina napravili su isključivo za djecu, i to u potpunosti volonterski, s mnogo ljubavi i entuzijazma, ključnih čimbenika koji čovjeka pokreću i daju mu snage i vjere u ono što radi.

Ove je godine na natječaj pristiglo više od 1000 učeničkih radova, više nego ijedne druge godine. U natječaju su sudjelovala djeca od 1. do 8. razreda. Sudjelovalo je i 200 učitelja iz 150 škola i udruga, što daje naslutiti koliki je trud u promociju ovoga projekta uložen tijekom 16 proteklih godina. Pristigli su radovi iz Italije, Njemačke, Švicarske, Australije (Tasmanija), Čilea, Argentine, Srbije (Vojvodina), BiH, Slovenije, Hrvatske i Njemačka (Bavarska, Hessen, Baden-Württemberg, Hamburg, Berlin).

Slikarske su tehnike bile raznovrsne: kombinirana tehnika, kolaž, boja, tuš, flomaster…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su slikala po slobodnom izboru. Najveći problem bio je pred stručnim povjerenstvom: nije bilo nimalo lako izabrati najbolje radove jer su djeca uložila mnogo ljubavi, truda, vremena i kreativnosti. Nagrađeno je ukupno 100 učenika u dvjema kategorijama: prvu čine učenici od 1. do 4. razreda, a drugu učenici od 5. do 8. razreda. Proglašenje najboljih radova održalo se u Gradskoj galeriji u Iserlohnu 19. travnja 2016., a nagrađenim su učenicima priznanja poslana poštom.

Napominjemo je izložba nakon Iserlohna, Rima, Tkona na otoku Pašmanu (samostan Čokovac) Molizea stigla i u Zagreb. Nakon Zagreba putuje u Zadru (Gradska knjižnica, 15 listopad) te u Suboticu u prosincu.

Pokrovitelji su ovoga uspješnoga, 16. po redu likovnoga natječaja, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo RH u Rimu, Hrvatska matica iseljenika, Udruga Jedana Muzika, Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, Hrvatski glas Berlin, Grad Rim, Grad Zagreb, Grad Zadar, Comune Acquaviva Collecroce, Općina Tkon (otok Pašman) i Osnovna škola Zadarski otoci iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.