7. prosinca 1946. rođen Stjepan Crnogorac – Hrvate ubijala i slovenska UDBA, a što čini Hrvatska da to rasvijetli?

Austrijsko državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza zaključilo istragu protiv slovenskih državljana Silva Gorenca i Borisa Mužiča koje je istraživač arhiva i publicist Roman Leljak 2013. prijavio austrijskim vlastima zbog njihove uloge u nestanku mladog hrvatskog političkog disidenta, studenta teologije Stjepana Crnogorca koji je bio otet 1972. godine i doveden u Sloveniju, gdje mu se je izgubio svaki trag.

Nažalost, ono što je posao hrvatske države, a to je istražiti brojna politička ubojstva, te stvari s velikim naporom bez podrške hrvatske države odrađuju hrabri pojedinci, pa čak i oni iz drugih država poput gospodina Leljka.

Hoće li tome konačno doći kraj? Može li Hrvatska donijeti kvalitetan zakon o lustraciji i otvaranju arhivske građe? Može li Hrvatska procesuirati ubojice svojih najboljih sinova?

“Devet pripadnika i suradnika Službe državne bezbednosti Slovenije, među kojima je bio i Franz Franken, austrijski državljanin, po zanimanju policajac, u jutarnjim satima 3. srpnja 1972. krenuli su po Stjepana Crnogorca. Trojica glavnih, među kojima je bio i Franken, predstavili su se kao austrijska policija i tražili od njega da pođe s njima jer će odgovarati za trgovinu s drogom. Odveli su ga u auto, ali ne na policiju u Salzburg, nego prema Ljubljani.

Oteli su ga, prije granice dali su mu nešto za piće, Crnogorac je zaspao i probudio se u Ljubljani. Pronašli smo putovnicu na ime Marko Golac, a unutra je bila slika Stjepana Crnogorca. U arhivu su nađeni zapisnici saslušanja od 4. do 19. srpnja 1972., tu je preko 250 stranica njegova saslušanja, izjave koje su pisane svake večeri.”, opisuje stradavanje hrvatskoga emigranta Roman Leljak, slovenski publicist i istraživač, najzaslužniji za rasvjetljavanje strašne Crnogorčeve sudbine.

Ističe kako je našao dokumente koji neposredno dokazuju da je ubojstvo Stjepana Crnogorca odradila slovenska služba UDBA-e. “Naime, 4. srpnja 1972. Boris Mužić, načelnik Službe državne sigurnosti Slovenije, piše Silvu Gorencu, načelniku jugoslavenske službe, da je akcija uspješno završena, te kako očekuje da mu još isti dan pošalje 20 tisuća američkih dolara i 80 tisuća novih dinara da se nagradi devet suradnika za akciju koju su izveli dan ranije u Salzburgu”, govori Leljak o dokazima protiv slovenske Udbe.

„Siguran sam da je život Stjepan Crnogorca završio u Sloveniji“, tvrdi Roman Leljak.

Strani državljanin Roman Leljak istražuje jame, ubojstva hrvatskih boraca protiv komunističke diktature, domoljuba, a što čini – Hrvatska, njena Vlada, DORH i pravosuđe? Veliko ništa.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr