7. svibnja 1946. Japan – kako je osnovan Sony?

Foto: Ian Muttoo/ flickr

Masaru Ibuka i Akio Morita prije nego što su osnovali kompaniju Sony služili su za vrijeme Drugog svjetskog rata u Japanskoj carskoj mornarici (Morita je bio čak i časnik). Ondje su se njih dvojica i upoznali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1946. položeni su temelji divovske japanske korporacije Sony. Naime, tog su dana 1946. godine Masaru Ibuka i Akio Morita osnovali u Tokiju kompaniju za prodaju električne opreme, pod imenom “Tokyo Tsushin Kogyo”. Ime Sony počeli su koristiti tek od 1955. godine i to zbog američkog tržišta na kojem je ime “Tokyo Tsushin Kogyo” bilo teško izgovorljivo. Slično se i japanski Panasonic izvorno zvao Matsushita.

Spomenuti Masaru Ibuka i Akio Morita prije nego što su osnovali kompaniju služili su za vrijeme Drugog svjetskog rata u Japanskoj carskoj mornarici, a Morita je bio čak i časnik. Ondje su se njih dvojica i upoznali. Dakako, Japanska carska mornarica izvršila je poznati napad na Pearl Harbour i zadala je mnogo nevolja Amerikancima tijekom rata. Kad je Masaru Ibuka nakon rata napustio mornaricu, osnovao je u Tokiju prodavaonicu električne opreme, i to u jednoj bombama razrušenoj robnoj kući. Već sljedeće godine Ibuki se pridružio Morita, kao kolega iz mornarice, i zajedno su pokrenuli kompaniju. Bili su to skromni početci onoga što će postati Sony.

Do danas Sony je postao multinacionalna korporacija, no sjedište joj je i dalje u Tokiju. Ime Sony odabrano je pedesetih godina 20. stoljeća radi podilaženja američkim i zapadnom tržištu kupcima. Naime, ime “Sony” slično je latinskom nazivu za zvuk (sonus) i američkom izrazu “sonny boy” koji je bio popularan 1950-tih (otprilike kao naše “momak”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.