9. srpnja 1856. rođen Nikola Tesla – genijalni hrvatski znanstvenik

Foto: commons.wikimedia.org

Nikola Tesla, genijalni hrvatski znanstvenik,  rođen je na današnji dan 1856.  u malom hrvatskom selu Smiljan u samoj blizini Gospića.

Prvo školovanje započinje u rodnom Smiljanu gdje ide u Krajišku trivijalku, školu gdje se uči njemački jezik, računanje i vjeronauk, nakon čega odlazi u Gospić gdje ide u Pripremnu osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Iz Gospića odlazi u Karlovac gdje završava Višu realnu gimnaziju.

Studirao je u Pragu i Grazu. Karijeru je započeo u telefonskoj tvrtci u Budimpešti. Nakon toga je radiou Continental Edison Company u Parizu gdje se bavio dizajniranjem dinama.

Tesla je 1882. otkrio rotirajuće magnetsko polje te je tada izumio i napravio prototip indukcijskog izmjeničnog stroja, no u Europi nije uspio naći nikoga zainteresiranog za svoj stroj.

Zbog toga je 1884. otišao raditi za Thomasa Edisona, u njegov laboratorij u New Yorku.

Tesla je razvio preko 40 patenata za izmjenične generatore, motore i transformatore. Izmislio je Teslin transformator koji se koristi u radio i televizijskim uređajima. Među mnogim izumima valja izdvojiti i fluorescentnu rasvjetu, lasere, bežičnu komunikaciju, bežični prijenos energije, daljinsko upravljanje, robotiku, Teslinu turbinu i vertikalno uzlijetanje zrakoplova.

Tesla je otac modernih višefaznih elektroenergetskih sustava. Patentirao je preko 700 izuma. Predviđao je među planetarna putovanja i satelite.

Tesla je 1896. patentirao osnovni sustav radija te opisao sve osnovne dijelove radija kojim je 1901. Marconi izveo prvi radio prijenos preko Atlantskog oceana, za što je 1909. dobio Nobelovu nagradu. Vrhovni sud SAD-a kasnije je priznao Tesli veći doprinos u izumu radija.

Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. godine u osamdeset i sedmoj godini života.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr