9. travnja 1865. Američki građanski rat – na kojem neobičnom mjestu je potpisan kraj rata?

Foto: Thinkstock

Wilmer McLean znao se navodno šaliti da je Američki građanski rat “počeo u njegovom dvorištu, a završio u njegovom dnevnom boravku”. Naime, prva velika bitka u tom ratu započela je u dvorištu jedne druge McLeanove kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Robert E. Lee, kao i neke druge povijesne osobe na Zapadu, našao se danas na udaru nove kulturne revolucije (ne Mao Ce Tungove) i revizije američke povijesti, te se traži micanje njegovih spomenika. Čak 88% Amerikanaca je protiv toga, ali na djelu je očita sprega medija i lijevo-liberalnog establishmenta koja ovakve teme i postupke sustavno gura u središte javnosti.

Na današnji dan 1865. pada obljetnica efektivnog završetka Američkog građanskog rata. Tog se dana predao poznati južnjački general Robert E. Lee pokraj gradića Appomattoxa u Virginiji. Predaju je uručio sjevernjačkom generalu Ulyssesu S. Grantu.

Čin predaje obavljen je u kući trgovca Wilmera McLeana. Ta kuća danas ima svojevrsni spomenički status, naročito njen dnevni boravak u kojem je potpisana predaja. Wilmer McLean znao se navodno šaliti da je Građanski rat “počeo u njegovom dvorištu, a završio u njegovom dnevnom boravku”. Naime, prva velika bitka u tom ratu započela je u dvorištu jedne druge McLeanove kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednički general Grant, koji je kasnije postao američkim predsjednikom, a i danas se nalazi na američkoj novčanici od 50 dolara, bio je vrlo milosrdan prema poraženim južnjacima. General Lee stoga ga je jako cijenio i nikad kasnije nije dopustio da se protiv Granta kaže ijedna loša riječ. Obojica su se ponijela kao gentlemani pri predaji, premda su za vrijeme rata bili na zaraćenim stranama.

General Robert E. Lee, kao i neke druge povijesne osobe na Zapadu, a čije spomenike u SAD-u čitavo stoljeće i pol nitko nije dirao, našao se danas na udaru velikog čišćenja, kulturne revolucije i revizije američke povijesti.

Inače, 88% Amerikanca ne podupire micanje spomenika generalu Leeju, dok svega 7% Amerikanaca, unutar koje je i ekstremistička ljevičarska manjina, podupire. No, u medijima ova tema je uzela vrlo mnogo prostora, mnogo više nego što ima podršku unutar američkog društva, tako da može govoriti da novu kulturnu revoluciju, nakon 68-e, provode upravo sprega – medija i lijevo-liberalnog establishmenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.