Andrej Kancelar slavodobitnik Trke na prstenac

Andrej Kancelar na konju Vitorio slavodobitnik je 39. Trke na prstenac, viteteške igre koja je prvi put trčana 1696. godine, a koju su Barbanci obnovili 1976. godine.
Kancelar je sa 7 osvojenih bodova u tri trke bio najbolji između 15 konjanika. Pogodio je dva puta po dva boda, a u odlučujućoj trećoj trci imao je pogodak u sridu što je na kraju i presudilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom pobjedom Andrej Kancelar je obranio prošlogodišnju titulu, kada je također bio slavodobitnik Trke na prstenac.

Glavnu nagradu, prijelazni štit Predsjednika Republike uručio mu je osobno hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj Trke na prstenac.

Josipović je otvarajući Trku na prstenac kazao kako je ona dio naše kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prekrasna je to trka u kojoj su svi pobjednici. Pobjednici su u ovoj trci i Istra i Hrvatska“, kazao je, ističući kako barbanski vitezovi simboliziraju povijest, tradiciju, ono dobro što jesmo i što želimo biti.

Slavodobitnik Trke na dar je dobio i skulpturu Prstenac, kao i novčanu nagradu od 30 tisuća kuna.

Trku na prstenac organiziraju Općina Barban i Društvo „Trka na prstenac“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinski načelnik Barbana Denis Kontošić naglasio je kako se nada da će nakon godinu i pol dana, koliko već čekaju, Trka na prstenac konačno doći na listu nematerijalne baštine Hrvatske, nakon čega bi ju kandidirali i za UNESCO-vu listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.