U Betini otvoren Prezentacijski centar parkova prirode

Foto: Thinkstock

Svečanošću u centru Betine na otoku Murteru otvoren je u nedjelju Prezentacijski i kulturni centar, projekt vrijedan preko sedam milijuna kuna, koji na jednom mjestu predstavlja sve hrvatske parkove prirode uz promociju dva nacionalna parka u Šibensko-kninskoj županiji, Kornata i Krke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sretan sam što danas otvaramo društveni dom i kulturni prezentacijski centar u Betini, koji je oduvijek bio mjesto okupljanja Betinjana. Zub vremena je napravio svoje i skoro zgradu doveo do propadanja, ali zahvaljujući dobrim programima i fondovima, Betini opet vraćamo stari sjaj. Prezentacijski centar koji danas otvaramo mjesto je za sve lokalne manifestacije i prezentaciju naših prirodnih bisera, Kornata i Vranskog jezera,” kazao je uvodno načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i dodao da je u centar uloženo 7,2 milijuna kuna, od čega je Općina izdvojila sredstva za izradu projektne dokumentacije.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Kornati Josip Zanze istaknuo je da će u drugoj fazi prezentacijski centar biti popunjen eksponatima, a rješenje za uređenje tri kata zgrade vrijedno 10 milijuna kuna očekuje se krajem svibnja.

Župan šibensko-kninski Goran Pauk kazao je kako je ovaj kraj, u županiji u kojoj je pola površine pod nekim oblikom europske zaštite, zaslužio prezentacijski centar. Istaknuo je da je to rezultat suradnje lokalne samouprave, države i ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Daniel Katičin naglasio je da je većina obale Vrane u vlasništvu Betinjana, ali je nažalost, jako zapuštena.

“Želio bih da zadarski i šibensko-kninski župani dožive Vransko jezero kao svoj park, kao mjesto susreta dvaju županija, a ne barijeru koja ih razdvaja,” istaknuo je Katičin danas u Betini.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u ovaj je projekt uložilo 4,5 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je ostatak sredstava, rekao je predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je danas otvoren centar primjer kako su zaštićena područja od interesa za stanovništvo na njihovom području, a ne kočnica lokalnog razvoja.

Na današnjem otvaranju betinskog prezentacijskog centra sudjelovali su Kulturno umjetnička društva Hartić i Zora te klapa Bunari, a na kraju svečanog programa župnik je blagoslovio centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.