Biskup Košić: Stepinac okuplja i zbližuje katolike i pravoslavne, premda sad izgleda da nas udaljuje

Središnje ekumensko slavlje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana predvodio je, u nedjelju 24. siječnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za ekumenizam i dijalog vlč. Branimirom Motočićem, kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, župnikom iz Vrtlinske vlč. Ivanom Miškićem, župnikom sisačke župe Pohoda BDM vlč. Brankom Koretićem i vikarom katedralne župe Marijem Šagoljem. Na slavlju su prisustvovali izaslanik zagrebačko-ljubljanskog mitropolite o. Porfirija (Perića) arhimandrit o. Danilo Ljubotina, sisački paroh o. Veselin Ristić, sisački paroh u miru protojerej stavrofor o. Petar Olujić, pastorica Evangeličke crkvene općine iz Kutine gđa Elina Braz de Almeida, kao i vjernici kršćanskih Crkava s područja Biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku homilije biskup Košić je pozdravio sve okupljene, a osobito prisutne predstavnike Srpske Pravoslavne Crkve i Evangeličke Crkve kao i njihove vjernike, izrazivši radost zbog ovog zajedništva. „Radost je biti zajedno s Kristom, okupljeni u njegovo ime, slušati njegovu riječ i moliti se za ostvarenje njegove volje u našim životima, u životima naših Crkava i naših vjernika, a time i u životu naše Domovine i čitavoga svijeta, jer ako smo mi ‘sol zemlje’, tada ne smijemo obljutaviti nego doprinositi okusu dobrote, pomirenja i svetosti čitavoga svijeta.

U nastavku biskup je podsjetio kako je u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini izrazio svoju bol što se zaustavio proces kanonizacije našeg Blaženika, i to potaknut od vrha bratske Srpske pravoslavne Crkve. „Žao mi je zbog toga, to me žalosti jer znam da to nije bilo potrebno. To boli nas katolike, i to nije dobar put za ekumensko zbližavanje, jer ekumenizam je u poštovanju drugoga, a ne u osporavanju. Osjećam da tu žalost dijele i mnogi naši vjernici. Pa ipak, ja se istovremeno radujem toj mogućnosti da bl. Alojzije Stepinac bude naš hrvatski ‘ekumenski svetac’ jer on okuplja i zbližuje katolike i pravoslavne, premda sad izgleda da nas udaljuje. Naime, on je već blaženik i sigurno će postati svet, samo prije toga Bog čini se želi da on bude onaj koji će nas pomiriti, onaj koji nam može pomoći da bolje vidimo što je stvarno veliko i sveto u kršćanskom zauzimanju za druge, u pomaganju bližnjima koji trpe, u poštivanju identiteta i ljepoti zajedništva Crkve. Ja večeras osobito njemu preporučujem ovaj naš susret i ovu našu molitvu“, poručio je biskup.

Govoreći o pročitanom odlomku iz Prve poslanice sv. Pavla Korinćanima gdje Apostol uspoređuje Crkvu s tijelom pa kaže: ‘Ta ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi. A vi ste tijelo Kristovo i pojedinačno udovi’, biskup je istaknuo kako poveznica svih različitosti Crkvi, poput dijelova tijela u jednom organizmu, jest Duh Sveti. „No, kao što jedan dio treba biti u službi drugih i čitavog tijela, tako i mi: katolici trebaju služiti i pravoslavnima i evangelicima, a pravoslavni i katolicima i evangelicima i evangelici i katolicima i pravoslavnima. To je moguće, ako slijedimo jednoga istog Duha Božjega, Duha Kristova. Za to se molimo večeras, braćo i sestre“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju slavlja okupljenima su se obratili o. Ljubotina i pastorica Elina Braz de Almeida.
Govoreći o geslu ovogodišnje osmine o. Ljubotina je istaknuo kako današnji kršćani u svom poslanju i navještenju Gospodina moraju biti braća i sestre upućeni jedni na druge. Živimo u jednoj turbulentnoj Europi, na jednom velikom brodu, na strašno uzburkanom moru. Živimo u našoj novoj Hrvatskoj stvarnosti, u našoj Domovini za koju trebamo učiniti sve da bude bolja i da bude onakva kako bi htio svatko od nas, koji smo tu rođeni. Da bude najljepša i najbolja, jer bolje i ljepše nemamo. Kao kršćani upućeni smo jedni na druge da u strpljenju i svemu što čini dubine kršćanskog života živimo i svjedočimo ono za što nas Duh Sveti postavlja.“

Pastorica Braz de Almeida sve je pozdravila u ime Evanđelike Crkve u Hrvatskoj te je poručila kako je i danas aktualna Isusova poruka: „Vi ste sol zemlje i svjetlost svijeta“. „Mi nismo sol i svjetlost svijeta sami po sebi nego po onome što smo upili od Isusa i što po njemu nastojimo živjeti. Sol je ta koja čuva svijet od kvarenja… Imajte soli u sebi, a mir među sobom“ zaključila je pastorica.

Misno slavlje animirao je zbor mladih katedralne župe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.