Bozanić: treba hitno početi graditi kulturu odgovornosti

“U Hrvatskoj hitno treba početi graditi kulturu odgovornosti bez koje se neće biti moguće izvući iz beznadnog stanja niti se riješiti “struktura grijeha” koje su premreržile cijeli sustav”, rekao je u intervjuu Večernjem listu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svih strana se govori samo o pravima. Malo o odgovornosti. Ne branim političare, da me ne bi netko krivo shvatio, ali problem neodgovornosti problem je koji uzrokuje sva zla i na osobnoj i na općedruštvenoj razini. U Hrvatskoj hitno moramo početi graditi kulturu odgovornosti! Bez nje, bojim se, nećemo se izvući iz ovog beznadnog stanja. Nemoguće je riješiti se struktura grijeha, koje su premrežile cjelokupni sustav, nekakvim populističkim i kozmetičkim mjerama, nego sustavnom promjenom svega onoga što omogućuje korupciju, kriminal, nepotizam, mito, neplaćanje poreza, neplaćanje obveza prema radnicima i dobavljačima, reketarenje, bilo ono kroz medije ili na neki drugi način, i niz drugih zala koja uništavaju budućnost naše države i našeg naroda”, rekao je Bozanić.

“Znam, to su teške riječi. Naravno, promjene moraju nastupiti na svim područjima – na osobnoj razini svakog pojednica i na institucionalnoj cijeloga društva”, kazao je Bozanić.

U opsežnom intervjuu, kardinal Bozaniić je među ostalim rekao kako Crkva transparentno troši strogo namjenski novac koji dobija od države, većinom za gradnju novih crkava, karitativnu djelatnost i uzdržavanje svećenika i crkvenih službenika. Istaknuo je da bi volio da takva transparentnost postoji i kod svih udruga civilnog društva “pa da u bilo kojem trenutku državljani ove zemlje imaju uvid za što se troši državni novac, koliko te udruge imaju članova i kojim to programima pridonose općem dobru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno podržavam zahtjeve poreznih obveznika i drugih državljana da znaju tko i na što troši više od milijardu kuna koje se daju neprofitnim udrugama civilnog društva, od čega Crkva dobiva nešto više od 250 milijuna kuna”, rekao je.

“U taj iznos uključena je i naknada za oduzetu imovinu, tako da je dotacija za Crkvu iz proračuna zapravo i manja od spomenutog iznosa”, napomenuo je Bozanić.

Na pitanje dobivaju li župnici od toga plaću, rekao je da oni nagrade dobivaju iz sredstava prikupljenih darovima vjernika, a od državnog novca pomoć dobivaju samo oni u malim župama, koje ne mogu darovima pokriti troškove života župe. U Zagrebačkoj nadbiskupiji takvih je oko 20 posto, rekao je Bozanić, koji je iznio i detaljno podatke o karitativnoj djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju intervjua, poželio je puno uspjeha hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u Brazilu. “Gledao sam utakmicu s Brazilom i mogu reći da su dečki vrlo dobro igrali i da sam ponosan“, rekao je dodajući kako oni, osim što vrlo dobro igraju, sada imaju i posebnu društvenu ulogu. “Oni su čimbenik povezivanja, ujedinjavanja hrvatskog naroda, što nam je jako potrebno u ovom vremenu različitih podjela”, rekao je kardinal Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.