Čakovec: Svečana akademija u povodu 99. godišnjice odcjepljenja Međimurja od Mađarske

Na svečanoj akademiji u Katoličkom domu u Čakovcu u povodu 99. godišnjice odcjepljenja Međimurja od Mađarske i odluke Međimuraca da budu u državno-pravnoj vezi s hrvatskim narodom međimurski župan Matija Posavec podsjetio je kako je taj događaj iz 1919. godine prepoznao i Hrvatski sabor proglasivši 2005. godine taj dan Spomendanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međimurje je u povijesti prolazilo turbulentna razdoblja, ali se u njima uvijek dokazalo. Kada su Međimurke i Međimurci sami preuzeli inicijativu i oslanjali se na vlastitu sposobnost, tada su i uspjeli”, rekao je župan Posavec.

Kako je istaknuo, osjećaj solidarnosti i želja da se svojim žuljevima napravi dodana vrijednost stvorili su poseban mentalitet Međimuraca. “Danas živimo u jednom razvijenom kraju, koji gleda prema budućnosti, u prorazvojno orijentiranoj županiji koja ima velike vrijednosti, ali najveću ima u svojim ljudima”, rekao je Posavec.

Govoreći o velikim prekretnicima u povijesti Međimurja, istaknuo je kako je jedna od najvećih upravo pripojenje 1919. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I tada su Međimurci pokazali veliko zajedništvo, ali i princip demokratskog odlučivanja. Naime, na tada održanoj Skupštini u Čakovcu njih 10.000 jednoglasno je odlučilo biti dio Hrvatske“, podsjetio je Posavec i dodao kako je i tada “postojala jasna vizija vlastite budućnosti” uz snažan osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu.

“Da nije bilo tog zajedništva, te snage i neizmjerne volje svih njezinih građana, vrlo bi se teško međunarodna zajednica uvjerila u hrvatski identitet Međimurja. Upravo nas je taj identitet, potvrđen tradicijom, običajima i jezikom, uz pojedince kao što su dr. Ivan Novak, dr. Vinko Žganec, Juraj Lajtman ili fra Kapistran Geci, konačno i neraskidivo povezao s domovinom nakon stoljeća nastojanja da postanemo njezin sastavni dio”, zaključio je međimurski župan.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak istaknuo je veliku ulogu Crkve i Zagrebačke nadbiskupije u zadržavanju Međimurja pod svojim okriljem. “Usprkos zahtjevima Mađara, zagrebački nadbiskupi i pape nikada nisu dopustili pripojenje Zala biskupiji”, rekao je mons. Mrzljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik Branimir Bunjac govorio je o događajima prije izglasavanja rezolucije. Rekao je kako su Mađari desetljećima provodili sustavnu mađarizaciju, što je naišlo na otpor većinskoga hrvatskog stanovništva, a krajem 1918. godine rezultiralo je revolucijom. Hrvatima u Međimurju u pomoć na Badnjak 1918. stigle su hrvatske vojne snage i u jednom danu vratile su kraj između Mure i Drave Hrvatskoj, rekao je Bunjac.

No, pravna bitka počela je donošenjem rezolucije o odcjepljenju od Mađarske i pripojenju Kraljevini SHS na Velikoj skupštini održanoj u središtu Čakovca prije 99 godina pred 10.000 ljudi, a zaključena je Versajskom mirovnom konferencijom i Trianonskim sporazumom. Tijekom Drugoga svjetskog rata Mađarska je na četiri godine okupirala Međimurje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.