Centar za istraživanje mora u Rovinju mogao bi postati središnji znanstveno-istraživački centar za sjeverni Jadran

Na prvoj sjednici Znanstvenog vijeća Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Centra za istraživanje mora u Rovinju Instituta „Ruđer Bošković“, održanoj u utorak,  za predsjednika Vijeća izabran je prof. dr. Renato Batel, predstojnik Centra, a za potpredsjednika akademik Mladen Juračić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih, članovi Vijeća su i akademik Nikola Kallay i član suradnik HAZU prof. dr. Damir Viličić  kao predstavnici Akademije te prof. dr. Robert Precali i prof. dr. Nevenka Bihari kao predstavnici Centra.

Znanstveno vijeće osnovano je temeljem Ugovora o znanstvenoistraživačkoj suradnji između HAZU i Instituta „Ruđer Bošković“ potpisanog 29. listopada 2013. Njime je regulirano djelovanje Centra za istraživanje mora koji kao jedinica u sastavu Instituta djeluje u prostoru u vlasništvu HAZU i predviđena znanstvena suradnja dviju institucija.

Kako bi se unaprijedilo djelovanje Centra, koji je osnovan još 1891., na sjednici je zaključeno da će se zajednički prijaviti projekt MORExpo radi osiguranja financijskih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije koja bi se utrošila na temeljitu rekonstrukciju i opremu zgrade Centra te za moguću kupnju novog istraživačkog broda. Centar naime trenutno za istraživačke potrebe koristi drveni brod Vila Velebita sagrađen još 1947.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar bi mogao postati središnji znanstveno-istraživački i nastavni centar za sjeverni Jadran

Prema Renatu Batelu, rovinjski Centar mogao bi postati središnji znanstveno-istraživački i nastavni centar za područje sjevernog Jadrana koje je biološki vrlo zanimljivo, a ujedno je i jedno od najvećih izvora hladne vode za cijeli Mediteran.

Centar inače ima bogatu zbirku 4520 primjeraka životinjskih vrsta i 1842 primjerka biljnih vrsta, kao i akvarij koji je potrebno modernizirati. Jednako tako, potrebno je urediti i novi laboratorijski prostor. Ti kapaciteti mogli bi se koristiti u znanstvene i edukativne svrhe, kao i za unaprjeđenje turističke ponude i popularizaciju istraživanja mora. Troškovi temeljite rekonstrukcije i modernizacije Centra iznosili bi od 5 do 7,7 milijuna eura, dok bi troškovi moguće izgradnje i opremanja novog broda bili oko 3,5 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt treba biti predložen Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta do 30. lipnja, a velik dio potrebne dokumentacije već je pripremljen, budući da Institut „Ruđer Bošković“ već ima iskustva s korištenjem europskih strukturnih fondova.

Na sjednici Vijeća bili su i glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan i ravnatelj Instituta „Ruđer Bošković“ dr. sc. Tome Antičić koji su izrazili zadovoljstvo zajedničkom suradnjom na obostranu korist obiju institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.