Dan Đaković o ljudskim pravima: Većina u Hrvatskoj konstantno je u defenzivi, poziciji slabijeg

Foto: SSMH

15. prosinca, u 18:30 sati održan je okrugli stol “Ljudska prava: istina i obmane u medijima i društvu”, u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Sudionici okruglog stola bili su: dipl. iur. Ljubica Matijević Vrsaljko, Dan Đaković, mag. phil., dr. sc. Igor Peternel, te Kristijan Sedak, mag. comm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski savez mladih Hrvatska organizirao je okrugli stol s ciljem rasvjetljavanja pravog značenja ljudskih prava i ukazivanja na njihovo ideološko trgovanje, posebno u odnosu na pravo na život, pravo na brak i govor mržnje.

O stanju ljudskih prava i njihovom vrednovanju progovorio je Dan Đaković istaknuvši ulogu ljudskih prava pri podjeli društva na manjinu i većinu: „Većina u Hrvatskoj konstantno je u defenzivi, većina je u poziciji slabijeg. Pluralnost mišljenja je normalna, rasprava o ljudskim pravima je dobra sve dok nitko ne nameće svoje mišljenje“, aludirajući pritom na monopolizaciju ljudskih prava.

„Quo vadis familia?“ pitanje je kojem je Ljubica Matijević Vrsaljko zaintrigirala publiku u svojem govoru o pravu na brak i život, istaknuvši promjene strukture obitelji i ulogu zakona koji svojim promjenama ne štiti obitelj. „Zakonodavac prečesto mijenja zakon i time stvara pravu nesigurnost“, smatra Vrsaljko te ističe kako manjina donosi zakone kojima se većini nameće nešto što ona ne želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su institucije zakazale složio se i Kristijan Sedak no pritom je naglasio i krizu medija: „Mediji bi trebali biti prozor u svijet, ali izgubili su vjerodostojnost i povjerenje publike“. Uz jasnu naznaku da se radi o nedostatku objektivnosti, Sedak je ukazao na srž problema: „Odgovornost medija ne postoji, informacije se prenose po zaslugama.“

„U pitanju ljudskih prava hrvatsko društvo je podijeljeno, institucije su u krizi. Civilni sektor bi stoga trebao rasti, ali civilne udruge ne rade svoj posao“, rekao je Igor Peternel. Upravo u ovoj situaciji Peternel vidi veliku ulogu medija u društvu: „Uloga medija je ogromna – pokreću istrage, zatvaraju oslobađaju“, ali zaključuje kako i oni podliježu senzacionalizmu i površnosti.

Okrugli stol ukazao je na nepravilno tumačenje i iskrivljen medijski prikaz ljudskih prava koje ostavlja dubok trag u društvu i prepreka je uređenom i pravednom životu kojem ljudska zajednica teži. No unatoč slici koju nam mediji nameću, čovjek ima zdrav razum i treba ga koristiti pri oblikovanju svijesti o ljudskim pravima. „Ljudska prava su plemenita ideja na kojoj ima puno parazita“, kako kaže Dan Đaković. Paraziti mogu činiti štetu, ali samo onoliko koliko im mi dopustimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.