Dan nakon izlaska iz bolnice papa Franjo predvodio misu na Cvjetnicu

franjo
Fah

Dan nakon što je izašao iz bolnice, na Nedjelju Muke Gospodnje ili Cvjetnicu 2. travnja papa Franjo je na Trgu sv. Petra predvodio svečanu misu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijelovi Papine homilije

”Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio?“ (Mt 27, 46). To je zaziv koji ponavljamo u današnjoj liturgiji u pripjevnom psalmu (usp. Ps 22, 2) i jedini koji Isus izgovara na križu u Evanđelju koje smo slušali. To su, dakle, riječi koje nas vode u središte Kristove muke, do vrhunca patnji koje je podnio da nas spasi.

Isus je podnio mnoge patnje i svaki put kad slušamo izvješće o muci one dopru do nas. Bile su to tjelesne patnje: pljuske, batinanja, bičevanje, trnova kruna, muke podnesene na križu. Bile su to patnje duše: Judina izdaja, Petrova nijekanja, vjerske i građanske osude, ismijavanje stražara, uvrede pod križem, odbacivanje mnogih, potpuni neuspjeh, napuštanje od učenika. Pa ipak, u svoj toj boli, za Isusa je ostala jedna sigurnost, a to je Očeva blizina. Ali sad se događa nezamislivo; prije svoje smrti vapi: Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio?. Isusova napuštenost.

Patnja duha – najgora patnja

Evo najgore patnje – patnje duha: u najtragičnijem času Isus doživljava napuštenost od Boga. Nikada, prije toga, Oca nije nazvao općim imenom – Bog. Da bi nam dočaralo snagu toga, Evanđelje donosi tu rečenicu također na aramejskom: to je jedina, od onih koje je izgovorio Isus na križu, koja je došla do nas na izvornom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se stvarno događa jest krajnje poniženje, to jest napuštenost od svoga Oca, napuštenost od Boga. Gospodin dolazi trpjeti iz ljubavi prema nama. To nam je čak i teško razumjeti. Vidi zatvoreno nebo, doživljava gorku granicu življenja, brodolom života, krah svake sigurnosti: u njegovu „zašto“ razliježe se krik svih „zašto“. „Ti, Bože, zašto?“.

Papin Angelus

Na kraju mise na Trgu sv. Petra na Cvjetnicu 2. travnja papa Franjo je izmolio sa sudionicima misnoga slavlja okupljenim na Trgu molitvu Anđeo Gospodnji. Prije molitve Angelusa Papa je održao kratki nagovor koji prenosimo u cijelosti.

”Braćo i sestre, ovim slavljem ušli smo u Veliki tjedan. Pozivam vas da ga živite onako kako nas uči tradicija svetog vjernog Božjeg naroda, to jest prateći Gospodina Isusa vjerom i ljubavlju. Učimo od naše Majke, Djevice Marije: ona je slijedila svoga Sina blizinom srca, bila je jedna duša s njim i, premda nije razumjela, zajedno s njim se potpuno prepustila volji Boga Oca. Neka nam Majka Božja pomogne biti blizu Isusu prisutnom u onima koji pate, u odbačenima i napuštenima. Neka nas Majka Božja vodi za ruku Isusu prisutnom u tim osobama. Svima želim dobar hod ususret Uskrsu!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.