Danci priznali propuste u filmu ’15 minuta – Masakr u Dvoru’!: ‘Svjesni smo da je Novaković osuđen, to je trebalo spomenuti’

Nastavljaju se reakcije na dokumentarni film “15 minuta – Masakr u Dvoru” u dansko-hrvatskoj koprodukciji, koji je izazvao brojne kontroverzije. Podsjetimo, branitelj Ivica Pandža podnio je kaznenu prijavu smatrajući kako je paradoksalno da Hrvatska sufinancira film u kojem su autori iskrivili činjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Trebao je to biti film o pasivnosti UNPROFOR-ova danskog bataljuna. No scenarij filma u odnosu na odobrenu verziju bitno je promijenjen”, tvrdi ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Da je bilo propusta priznaje i danska producentska kuća. “Svjesni smo da je Novaković osuđen u odsutnosti u Hrvatskoj i razumijemo potrebu da se to spomene u filmu. To je sada ispravljeno i navedeno u filmu”, navodi u priopćenju Monica Hellstrom iz Final Cut for Real, piše HRT.

No osim ove, za sada su u film unesene tek kozmetičke izmjene. Zašto HAVC nije reagirao nakon prikazivanja filma na festivalu u Sarajevu, Hrvoje Hribar objasnio je činjenicom da ne mogu reagirati na festivalske projekcije jer se na festivalima može prikazati i neodobreni film. Dodaje i kako je film u distribuciju pušten nezakonito. No potvrdio je da je zaustavljena daljnja distribucija. Onaj trenutak kada je film prikazan na srpskoj televiziji, naravno to je jednostavno bilo potpuno neprihvatljivo, razumijem branitelje koji su se naljutili, ja sam tražio link na film, pogledao sam ga, i ja sam se naljutio na neki način, a HACV u kojem, hvala Bogu, sudjeluje i HTV, je pokrenulo postupak, rekao je Hribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz danske producentske kuće lopticu prebacuju na koprodukcijsku kuću Nukleus film, zaduženu za distribuciju na području bivše Jugoslavije. Dodaju kako se razgovaralo i o prikazivanju filma u Hrvatskoj. Nukleus film je koprodukcijska kuća odgovorna za financiranje i distribuciju na teritoriju bivše Jugoslavije. Naši hrvatski koproducenti često su kontaktirali i s HRT-om i nadali su se da će film prvo biti prikazan u Hrvatskoj. Također smo bili u kontaktu sa HRT-om od početka produkcije i također kada smo bili pri kraju, priopćila je Hellstrom.

Iz Nukleus filma za sada na upite nema odgovora. No odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, s obzirom na to da je jedna od lokacija na kojoj se snimao film i prostor škole u kojoj se dogodio zločin. Za snimanje na toj lokaciji bila je potrebna suglasnost Sisačko-moslavačke županije, koju su prvotno odbili dati uz obrazloženje da se ne radi o edukativnom obliku za učenike nego o dokumentarnom filmu stranog producenta.

No na molbu i uz suglasnost glasnogovornice resornog ministarstva Gordane Zuccon, ipak su dali zeleno svjetlo za snimanje. Tadašnji ministar Vedran Mornar pred kamere nije htio, no poručio je kako nije bio upoznat sa slučajem, niti bi za nešto slično dao odobrenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.