Dodijeljene nagrade “Hrvoje Požar”

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) danas je održana svečanost uručenja nagrada “Hrvoje Požar” 2014. za popularizaciju energetike i interesa za energetiku, a koju dodjeljuju Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada “Hrvoje Požar”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike nagrađen je mr. sc. Damir Pešut, dok je Ivica Vukelić dobio nagradu za realizirani projekt nacionalnog gospodarenja energijom. Za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja nagrađeni su studenti Nikola Baćac i Goran Grdenić, dok su nagrade za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike dobili Bruno Jurišić, Ninoslav Holjevac i Dražen Balić. Priznanja za zapažen diplomski rad iz područja energetike dobili su Lin Herenčić i Jelena Perić-Ivanagić, dok su dvije stipendije za stručni dio studija dobili Anamarija Antonić i Berislav Đukić.

Nazočnima na svečanosti uvodno se obratio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan koji je podsjetio na zasluge akademika Hrvoja Požara u stvaranju hrvatske energetske škole, kao i na činjenicu da je od 1978. do 1991. bio glavni tajnik Akademije. Akademik Rudan je istaknuo da je nagrada „Hrvoje Požar“ potvrdila svoju opravdanost, s obzirom na vrijednost imena koje nosi i na dosadašnje dobitnike.

Nagrade je uručio predsjednik Hrvatskog energetskog društva dr. sc. Goran Granić koji je podsjetio na važnost djela Hrvoja Požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Iako nije s nama više od 20 godina, njegovo djelo uvijek govori jasnim i jednostavnim jezikom i uvijek je aktualno, iako se mnogo toga promijenilo u Hrvatskoj, Europskoj uniji, energetici, tehnološkom razvoju i znanosti“, rekao je dr. sc. Granić. Pojasnio je da akademik Požar nije bio protiv uporabe obnovljivih izvora energije, već da je kao znanstvenik ukazivao na probleme u njihovoj primjeni koji ni do danas nisu riješeni.

„To su problemi uravnoteženja proizvodnje vjetra i sunca, problemi niske učinkovitosti proizvodnje i cijene obnovljivih izvora, problemi energije potrebne za proizvodnju obnovljivih izvora energije, što je posebno izraženo kod prve generacije biogoriva, problemi zamjenskih elektrana kada nema vjetra i sunca te problemi skladištenja energije. Iako je tehnološki napredak išao snažnim korakom, kod svih navedenih tehnologija niti jedno pitanje nije riješeno ni zatvoreno. Želio bih potaknuti sve znanstvenike, a posebno mlade, da se posvete razmatranju ovih problema jer su obnovljivi izvori naša budućnost“, kazao je dr. sc. Granić.

Nagrada nosi ime akademika Hrvoja Požara (1916. – 1991.) i dodjeljuje se od 1995. za popularizaciju energetike i interesa za energetiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.