Dodjelom nagrada završeni III. Bobijevi dani smijeha

Svečanom dodjelom Bobijevih nagrada glumcima Veri Zimi, Žarku Potočnjaku, Goranu Navojecu i Branki Cvitković u petak navečer u Histrionskom domu u Zagrebu završila je smotra komedija III. Bobijevi dani smijeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća po redu manifestacija posvećena velikom histrionu Josipu Bobiju Marottiju ove je godine od 19. do 31. listopada predstavila “u Domu u kojem ste kak doma” jedanaest predstava koje po mišljenju izbornika, ravnatelja Histriona Zlatka Viteza, predstavljaju sam vrh “kazališta koje se voli nazivati pučkim”.

“Ove je godine Histrionski dom ponovno odjekivao smijehom kroz jedanaest predstava odigranih u sklopu manifestacije posvećene našem velikom glumcu i kolegi, ali i pedagogu koji je predajući glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti brojne generacije glumaca pripremio za kazališni svijet koji ih očekuje”, kazao je Hini uoči dodjele ravnatelj Histriona Zlatko Vitez.

Već tradicionalnu smotru komedija otvorila je 19. listopada predstava “Muke po Iveku” redatelja Želimira Mesarića u izvedbi glumačke družine Histrion. Domaćin smotre izveo je i “Partiju remija” u režiji Zlatka Svibena te “Pozdrave iz Remetinca” redatelja Vida Baloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Bobijevim danima bile su prikazane i predstave drugih kazališta pa tako i “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” redatelja Vinka Brešana u izvedbi kazališta Kerempuh. Osim Kerempuha u Histrionskom domu gostovali su i zagrebačka kazališta Moruzgva, s predstavom “Harem” (r. Ivan Leo Lemo), KNAP (“Dobitnik”, Georgij Paro), Teatar Gavran (“Sladoled”, Boris Svrtan), te Udruga Liliput s predstavom “Nismo sve Karenjine”.

Gradsko kazalište Virovitica izveo je “Ćup”, GK Zorin dom iz Karlovca “Zlatne rukavice”, a koprivnički Ludens teatar “Žene u crvenom”.

Te su predstave ponajbolje od hrvatskog glumišta danas a selektor Vitez u njihovu se odabiru, kako je rekao, kao jednim od glavnih postulata ravnao prema “poznatoj tvrdnji Bertholda Brechta, da kazalište mora djelovati i odgojno i zabavno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svaka od tih predstava u sebi sadrži neku satiričku notu usmjerenu prema sadašnjem trenutku u našem društvu, gdje se rugaju ili strukturama, sustavu i vlasti ili pojedincima”, pojasnio je Vitez.

Ove godine prvi su put dodijeljene nagrade najboljima Bobijevih dana smijeha.

Glumica Vera Zima dobila je nagradu Bobijevih dana za ulogu Tamare u predstavi Davora Špišića “Žene u crvenom” u produkciji Ludens Teatra iz Koprivnice. Žarko Potočnjak je nagrađen za ulogu Profesora u predstavi Borivoja Radakovića “Dobitnik” u produkciji Kazališta Knap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumcu Goranu Navojecu nagradu je donijela uloga Mate Bukarice u predstavi Ive Brešana “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. Branka Cvitković nagrađena je za (mušku) ulogu Martina Wellera u predstavi D. Lee Coburna “Partija remija” u izvedbi i produkciji Histriona.

Selektor je bio “redatelj, glumac i umjetnički ravnatelj” Vitez, a nagrađeni su dobili Bobijev portret, njegovu kazališnu masku koju je izradio akademski kipar Miljenko Sekulić.

“To su redom briljantni glumci koji su odigrali sjajne uloge u svojim predstavama, ali i ljudi koji su na neki način bili vezani uz Bobija Marottija”, kazao je Vitez.

Proglašenju dobitnika prethodila je projekcija kratkog filma o Bobiju Marottiju u kojemu su sažeti isječci iz posljednjeg njegovoj intervjua koji je dao nekoliko mjeseci prije smrti Voji Šiljku u HTV-ovoj emisiji “Svjedoci vremena”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smotru je zaključila izvedba predstave “Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške” redatelja Zorana Mužića u izvedbi GD Histrion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.