Dr. Čorak: Božićne marke mala antologiji umjetnina na hrvatskim oltarima i hrvatskim muzejima

Foto: HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirala je u srijedu 20. prosinca svoje tradicionalno predavanje posvećeno Božiću koje je održala dr. sc. Željka Čorak, članica suradnica HAZU koja je ujedno i predsjednica Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema predavanja bila je Božić u malom formatu, a bilo je posvećeno božićnim markama Hrvatske pošte. Od osamostaljenja Hrvatske objavljeno je 26 božićnih maraka, čime je stvoren antologijski niz božićnih prizora iz najrazličitijih hrvatskih krajeva. „Riječ je o maloj antologiji umjetnina na hrvatskim oltarima i u hrvatskim muzejima“, kazala je Željka Čorak, prikazavši svaku od hrvatskih božićmih maraka.

Pritom je podsjetila da su na tim markama bila prikazana i djela velikana hrvatskog slikarstva poput Nikole Božidarevića, Ljube Babića, Izidora Krnjavoga, Emanuela Vidovića pa do suvremenih slikara akademika Miroslava Šuteja, akademika Đure Sedera, Ivice Antolčića i Josipa Biffela.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u uvodnom je govoru kazao da je Božić neiscrpna tema i u suvremeno doba relativizacije svih vrednota. „Božić sa svojom svevremenskom porukom ostaje i dalje aktualan. Poruka Božića, poruka zajedništva, ljubavi i spajanja, mijenja prioritete i hijerarhiju odnosa. Nijedan dan toliko ne spaja ljude kao Božić i nijedan ne pobuđuje takve emocije kao Božić koji iz nas izvlači najbolje što imamo“, rekao je akademik Kusić. Dodao je da su i hrvatska i europska kultura oplemenjene Božićem u svim umjetnostima, od glazbe do likovne umjetnosti i književnosti pa do pučke umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Hrvatska kultura je toliko dobila s Božićem da se Hrvatski Božić može se smatrati hrvatskim kulturnim dobrom nedjeljivim od hrvatske kulture“, poručio je akademik Kusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.