Dražen Bušić, autor filma o dr. Ivanu Šreteru za Narod.hr: ‘Šretera za blaženika, Stepinca za sveca!’

Foto: commons.wikimedia.org; fotomontaža: Narod.hr

S Draženom Bušićem, autorom filma ‘Časnik mirotvorac’ razgovarali smo o danas vrlo aktualnoj temi, hrvatskom mučeniku dr. Ivanu Šreteru. Njega su susjedi Srbi oteli u Kukunjevcu, strahovito mučili, ubili i na kraju bacili mrtvo tijelo na nepoznato mjesto. HDZ-ova vlada odbila je 18. kolovoza, dan otmice dr. Ivana Šretera, proglasiti Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera, premda je ovaj mučenik, hrabri čovjek i izuzetna osobnost bio osnivač HDZ-a u tada uzavreloj Zapadnoj Slavoniji, što ga je na kraju i koštalo života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Što je razlog Pupovčeve i HDZ-ove šutnje o pitanju dr. Šretera koje je postavio Stevo Culej?

Dražen Bušić autor je i brojnih novinskih članaka, TV emisije “Božji dodir”, osam knjiga te pet dokumentarnih filmova. Početkom devedesetih sudjelovao je u projektu zbrinjavanja zagrebačkih beskućnika pri Katoličkoj udruzi “Kap dobrote”, a 20 ratnih mjeseci proveo je kao pripadnik 2. gardijske brigade “Gromovi”. Predsjednik je udruge “Snaga za život” u kojoj djeluje na području kršćanskog savjetovanja, poučavanja i evangelizacije, te pokretač je međunarodne Škole Petrus za pastoralne djelatnike karizmatskog usmjerenja, kao i za kršćane koji žele živjeti posvećeniji život svoje vjere.

O pokojnom dr. Ivanu Šreteru autor filma Dražen Bušić rekao je niz potresnih i snažnih riječi koje nama danas i budućim generacijama svjedoče da ljudi kao dr. Šreter su, zapravo, zalog hrvatske svjetlije i ljepše budućnosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.Hr: Iz kojeg razloga ste svoj dokumentarni film o pokojnom dr. Ivanu Šreteru nazvali „Časnik mirotvorac“?

Dr. Šreter bio je častan čovjek, ne samo u vrijeme svog političkog djelovanja već i prije. Bio je poznat kao liječnik koji je liječio svakoga, bez obzira koje je vjere i nacije. Osim toga, predsjednik dr. Franjo Tuđman posthumno ga je odlikovao časničkim činom pukovnika Hrvatske vojske. Bio je i mirotvorac. On je za vrijeme oružane pobune Srbe nazivao braćom. Pozivao ih je da se ograde od ekstremista i da pristanu na miran suživot. Dr. Šreter je bio utjelovljenje mirotvorstva. Uzimajući sve ovo u obzir, naziv filma nametnuo se sam po sebi.

> Vladajući izignorirali prijedlog o Danu sjećanja na dr. Ivana Šretera; Bulj: ‘Ovo je više nego sramotno!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Godine 2017. rekli se da je ovaj film o dr. Šreteru bio jednostavno snimljen prije vremena. Zašto?

Prošle godine smo radili remasteriranu verziju filma Časnik mirotvorac. Nakon punih 10 godina imao sam poticaj ponovo ući u projekt i osvježiti ga s nekoliko novih kadrova. Osim toga, u međuvremenu su preminula tri sudionika filma pa smo morali urediti i odjavnu rolu. S odmakom od cijelog jednog desetljeća postalo mi je savršeno jasno da je naš film bio snimljen prije vremena. Za to vrijeme lik dr. Šretera nikako nije uspijevao zainteresirati širu društvenu javnost, iako je riječ o genijalcu s kojim bi se svaki drugi narod neopisivo dičio, a možda bi o njemu snimio i kakav igrani film?! No, mi smo Hrvati često nesvjesni svojih veličina i uzora. Prolazile su godine a da se dr. Šretera spominjalo vrlo rijetko, uglavnom 18. kolovoza u TV kalendaru, u spomen na dan kada je ’91. otet u selu Kukunjevac. Godinama sam bio jedini novinar koji bi mu na taj dan posvećivao članak i ne sjećam se da me itko u tome slijedio. No, sad je očito došlo neko novo vrijeme.

> Zna li možda Milorad Pupovac gdje počiva hrvatski mučenik dr. Ivan Šreter?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Pokojni karizmatični svećenik i duhovni velikan Tomislav Ivančić je rekao u vašem filmu da je uvijek osjećao da će dr. Šreter ostaviti “nešto što je svijetlo našem hrvatskom narodu”. Što je prof. Ivančić mislio pod „Šreterovim svjetlom“?

Malo je poznato da mu je prof. Ivančić bio osobni duhovnik za vrijeme studija u Zagrebu. Očito je iz tih susreta mogao zaključiti da se u njemu rađa neki poziv koji bi na koncu mogao završiti i žrtvovanjem vlastitog života. Dr. Šreter je već u tim danima pokazivao talente za mnogo toga pa i za liderstvo. Pa ipak, kad se za vrijeme demokratskih promjena počeo baviti politikom, iznenadio je mnoge. Njegov stav je bio da u to vrijeme na taj način može najbolje pomoći svome narodu. U filmu prof. Ivančić spominje kako je dr. Šreteru bio jedan od uzora bl. Ivan Merz. Među njima je poveznica da su obojica laici koji su svojevoljno prihvatili život u celibatu. Prof. Ivančić je rekao da bi dr. Šreter imao još jednu prednost u postupku beatifikacije jer je bio i mučenik.

Narod.hr: Kako vidite povezanost političkog i duhovnog angažmana dr. Šretera?

Kao odraz duhovne zrelosti jednog kršćanina u sasvim konkretnim životnim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: U filmu se pojavljuje i kontroverzni Veljko Džakula koji je biranim riječima govori o dr. Šreteru….

Iako osobno niti u jednom trenutku nisam dvojio trebam li ga pozvati ili ne, mnoge je iznenadilo sudjelovanje Veljka Džakule u filmu. Želio sam čuti njegovu stranu priče i on je na to pristao. Dobio je prostor i iskoristio ga, ne za osobnu promociju već da, kao i mnogi drugi u filmu, na svoj način potvrdi da je dr. Šreter bio iznimna osoba. Osim toga,  ponudio je neke ideje kako bi se moglo ući u trag ubojicama dr. Šretera. Ne znam jesu li nadležne službe do sada slijedile navedeni trag?

Narod.hr: Najviše o dr. Šreteru je, prema vašem filmu, znao dr. Vladimir Solar, ravnatelj bolnice Pakrac, i sam zarobljen od srpskih pobunjenika, te čovjek koji je posljednji živ vidio Šretera. Što je on rekao o posljednjim danima našeg mučenika?

Njih su dvojica bili zajedno deset dana u nekoj baraci u selu Branešci. Prema riječima dr. Solara tih je dana dr. Šreter bio jezivo istučen: „Nije bilo komadića kože na tijelu koja nije bila plava.“ Slomili su mu i jednu ruku a on je sve te dane štrajkao glađu. Jeo je samo kupine koje mu je ubrao dr. Solar.

Narod.hr: Hrvatski sabor je 18. kolovoza, dan otmice dr. Šretera, proglasio Nacionalnim danom mirotvorstva. Ipak, odbijen je prijedlog zastupnika Mire Bulja da taj dan dobije ime baš po dr. Ivanu Šreteru. Što mislite o tome?

To je žalosno. Prihvatili su jedan dio prijedloga ali su odbacili spominjanje imena dr. Šretera kao istinskog mirotvorca koji je upravo radi toga i žrtvovao svoj život. Vjerujem da će neki sljedeći saziv Sabora ispraviti tu nepravdu. Još više je cijela stvar čudna kad znamo da je dr. Šreter bio HDZ-ovac pa se pitam, znaju li vladajući tko je on uopće bio.

Narod.hr: Treba li dr. Šreter dobiti značajnije mjesto u hrvatskoj javnosti i novijoj povijesti i zašto?

To će se svakako dogoditi. Već sada imamo trg koji u Pakracu nosi njegovo ime. Nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ nosi njegovo ime, kao i jedan novi dio lipičke bolnice. Dakle, stvari se mijenjaju. Da bi se još više osvjetlao lik i djelo dr. Ivana Šretera, nastala je istoimena zaklada u čijoj je produkciji nastao film Časnik mirotovarac.

> Jezikov natječaj za novu hrvatsku riječ: Sanda Ham – ‘Nove riječi stalno nastaju, kako bi se inače jezik razvijao?’

Narod.hr: Kako Šreterove vrline, mirotvorstvo, hrabrost i čovjekoljublje, mogu utjecati na ovu složenu društvenu stvarnost u Hrvatskoj danas?

To je ono što nam upravo treba. Netko je na jednoj društvenoj mreži napisao da je dr. Šreter novi Stepinac i dodao: „Šretera za blaženika, Stepinca za sveca!“ S time se u potpunosti slažem. Sad ga samo Hrvati moraju malo bolje upoznati. A kad ga upoznaju, sigurno će ga i zavoljeti!

Narod.hr: Je li ikada HRT ili bilo koja televizija pokazala interes za vaš dokumentarni film o dr. Šreteru?

Dugo smo čekali da se na HTV raspiše natječaj za otkup vanjske produkcije. To se napokon dogodilo prošle godine. S odmakom od pola godine dobili smo odgovor da za ovaj sadržaj ne postoji interes. Dakle, nije rečeno da djelo ne zadovoljava estetske i tehničke kriterije već da ne postoji interes. Na to ne znam dali bih se smijao ili plakao. Kako ne postoji interes za ovog heroja Domovinskog rata koji napokon dobiva mjesto u našemu narodu koje mu je oduvijek pripadalo. Osim toga, naše projekcije filma koje smo imali po dvoranama bile su redovito pune.

Narod.hr: Vaša udruga ‘Snaga za život“promiče duhovnu obnovu i obnovu moralnih vrijednosti u hrvatskom društvu. Recite nam nešto i o tom dijelu vašeg života….

Snaga za život je udruga koja aktivno djeluje punih 15 godina. U sastavu udruge je savjetovalište za brak i obitelj u zagrebačkoj Dubravi. Osim toga održavamo niz tematskih seminara, škola i konferencija po cijeloj Hrvatskoj pa i šire. Tako smo svakodnevno u kontaktu s osobama koje kroz ovo naše služenje pronalaze novu snagu za život. Divno je sudjelovati u nečijem obraćenju, ozdravljenju i oslobođenju. Osobno sam zadnjih godina ograničio svoj publicistički rad kako bih se više posvetio ovom pastoralu. No, još uvijek uređujem i pišem za službenu web stranicu naše udruge.

Narod.hr: I za kraj, što možete poručiti čitateljima portala narod.hr kao poruku ohrabrenja i nade?

U Hrvatskoj se događa nešto novo. Možda to novo još nije vidljivo na svakom  mjestu i u svako vrijeme ali to ‘nešto’ raste. Kao ženina trudnoća. U početku neprimjetno a kasnije se ne može sakriti sve i da se želi. Osobno molim i sanjam duhovno probuđenje širih razmjera. Kada se to dogodi crkve će nam postati pretijesne ili će se morati služiti više sv. misa. To će vrijeme donijeti i nova duhovna zvanja te zamah nekih službi koje su zamrle u Crkvi, poput službe oslobađanja. Na društvenom planu toliko se toga još treba dogoditi, Vidimo kako nam na očigled stasa jedna nova konzervativna generacija političara i aktivista. Ono što nam treba više no ikada do sada je još bolja povezanost i jedinstvo. U tome nam može pomoći lik dr. Šretera a vjerujem i njegov zagovor. Vjerujmo zajedno da dolazi nešto novo, ne mislim da će to biti raj na zemlji ali sasvim sigurno Hrvatska može postati jedno predivno mjesto za život. U to je vjerovao i dr. Šreter. Osvježimo se i ohrabrimo na duhovnoj baštini ovog duhovnog velikana.

Trailer iz filma “Časnik mirotvorac”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.