Drinske mučenice – život i mučeništvo

časne sestre
Foto: glas-koncila.hr

Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizina Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadeta Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.). Iako su svima činile dobro, a ponajviše susjedima i mještanima pravoslavcima, predvečer 11. prosinca 1941. četnici su opkolili samostan i svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda. Samostan Marijin dom nakon toga opljačkali su i zapalili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sestre su te večeri, zajedno s nekoliko drugih zarobljenika, započele svoj četverodnevni križni put po brdima i šumama Romanije, po oštroj hladnoći i dubokom snijegu. Uz razna preslušavanja, prijetnje i vrijeđanja, put ih je najprije vodio do Sjetline, gdje je 76-godišnja s. M. Berchmana, iznemogla od puta, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Ostale sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu na drugi kat. Iste večeri, 15. prosinca 1941., četnici su provalili sestrama u sobu i nasrnuli na njih, tražeći od njih da ostave svoj način života. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće, sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su noževima usmrćene i bačene u Drinu.

Sestra Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini u zatočeništvu, a zatim je, kako joj je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama koje su već bile ubijene. Četnici koji su je odvezli izjavili su po povratku da je sretno stigla svojim sestrama. Međutim s. M. Berchmana ubijena je kod pračanskog mosta 23. prosinca 1941.

Glas o mučeničkoj smrti ovih pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, brzo se širio od samih početaka. Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999., a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

autorica: s. M. Ozana Krajačić, FDC, vicepostulatorica kauze Drinskih mučenica

Autor romana o mučeništvu pet sestara Družbe kćeri Božje ljubavi hrvatski je književnik Esad Jogić

Uoči pastoralnog pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini, književnik Esad Jogić objavio je u zagrebačkoj „Nakladi Đuretić” svoj roman „Drinske mučenice”. U tom jedinstvenom književnom djelu autor se ozbiljno pozabavio s krvavim i bolnim Drugim svjetskim ratom i žalosnim događajem, kada su u prosincu 1941. godine četnici iz samostana „Marijin dom” na Palama nasilno odveli pet sestara Družbe kćeri Božje ljubavi, na nepovratni križni put po brdima i šumama Romanije prema Goraždu i rijeci Drini – poglavaricu s. M. Julu Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmanu Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizinu Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antoniju Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadetu Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roman Drinske mučenice

Roman na 200 stranica, u svojih deset međunaslova, čitatelja suočava s vječitom borbom dobra i zla, patnjom i nepravdom te iracionalnom mržnjom konkretnih razularenih „drinskih četnika” prema bližnjima koji ničime nisu zaslužili maltretiranje i smrt, ali su spletom okolnosti stradali od ruke mrzitelja kojima nije ništa sveto. Na kraju knjige objavljena su i tri teksta o Jogićevom romanu iz pera akademika Dubravka Jelčića te književnika Borisa Biletića i Davora Velnića.

Esad Jogić rođen je 11. svibnja 1941. u Prijedoru. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i „Jutra poezije”. Objavio je deset knjiga proze i poezije, među kojima i „Fratar Anđel i druge priče” te „Mrtvi vlak” u nakladi Glasa Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S. M. Ozana Krajačić, Drinske mučenice – život i mučeništvo

Pred nama je kratki prikaz života i mučeništva Drinskih mučenica. Ova je knjižica svojevrsni podsjetnik na ono što krhki čovjek može učiniti, podnijeti i prinijeti ako je nošen Božjom milošću i podržavan svakodnevnom obnovom vjernosti Onome koji nas je prvi ljubio (usp. 1 Iv 4,10).

Drinske-mucenice zivot-i-mucenistvo

Ove stranice pružaju temeljne smjernice u vidu nadahnuća u procesu naše formacije na putu do svetosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbeni album o Drinskim mučenicama – Mučenice vjernosti

Zbirka skladbi nastala je u sklopu cjelokupnog projekta proslave i uzdignuća redovnica kćeri Božje ljubavi u red blaženih Drinskih mučenica. Skladbe nastoje s raznih gledišta ocrtati profil petorih sestara, mučenica i blaženica, pogubljenih od četnika u Goraždu 1941. godine i bačenih u Drinu.

 

q607_drinske_mucenice_cd

Pjesme snimljene na CD-u izvodi 28 zborova, osam orkestara te više od 700 pjevača iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, čiji se (životo)opisi mogu pronaći u popratnoj knjižici.

Pjesme – bogate i različite – svjedoče o vjernosti, pobjedi, istinskoj snazi i slobodi duha te će u njima svatko pronaći nešto za sebe za slušanje, pjevanje i izvođenje!

Pjesmarica i CD mogu se naručiti na sljedećim adresama:

– Glasu Koncila: Email: web-izlog@glas-koncila.hr
– Provincijalnoj kući u Zagrebu na Email: provinc.bp@zg.t-com.hr
– Cankarevoj u Sarajevu na Email: samostan1@bih.net.ba

Misa i pjesme u čast Drinskih mučenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.