Drugi europski kongres OFS-a i Frame: Živite život dostojno poziva kojim ste pozvani!

U Mostaru se od 17. do 23. kolovoza ove godine održavao Drugi europski kongres Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Franjevačke mladeži (Frame) pod geslom „Živite život dostojno poziva kojim ste pozvani!“ (Ef 4, 1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kongresu su sudjelovali članovi OFS-a i Frame iz ukupno 22 europske zemlje, članovi Predsjedništva međunarodnog vijeća OFS-a te oko 15 svećenika. Među njima možemo istaknuti sudjelovanje generalnog ministra OFS-a Tibora Kausera iz Mađarske, generalnu doministru Chelito Núñez iz Venezuele te generalnog duhovnog asistenta fra Amanda Truijlla-Cana iz Meksika.

Susret je otvoren Euharistijskim slavljem u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, a slavlje je predvodio Msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Aktivni i raspravljački dio Kongresa uključivao je predavanja, svjedočanstva te rasprave na teme povezane sa geslom susreta – identitet svjetovnih franjevaca, njihovo poslanje u današnjem svijetu, obitelj, briga za sve stvoreno, ekologija, palijativna skrb i slično.

U rekreativnom dijelu susreta sudionici su imali priliku posjetiti Sarajevo i Međugorje, a i u samom Mostaru priređen je bogat program dvojakog karaktera – jednu večer bilo je upriličeno razgledavanje grada na interaktivan način, što je uključivalo upoznavanje njegovih znamenitosti, dok je večer uoči zatvaranja Kongresa bio organiziran bogat kulturno-umjetnički program za koji su se pobrinuli članovi Folklorne skupine „Fra Bernardin Smoljan“ Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva Rodoč. Oni su nam demonstrirali bogatu kulturnu baštinu i tradiciju hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine kroz plesove i pjesme. Svetu misu u Sarajevu predvodio je Msgr. Marko Semren, OFM, pomoćni biskup banjolučki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongres je završio u nedjelju, 23. kolovoza, nakon donašanja završnih zaključaka istog, svetom misom u franjevačkoj crkvi Svetih Petra i Pavla koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.
Hrvatsku delegaciju na Kongresu sačinjavali su ispred OFS-a Stjepan Kelčić, Danijela Rebac, Martina Košćak, Mihaela Bartolome, ispred

Frame Marta Radoš, Antonio Stanešić, Marta Klemenčić i Antonija Meštrović, fra Ivan Markanović kao duhovni asistent OFS-a, a sudjelovala je i Ana Fruk ispred Predsjedništva međunarodnog vijeća OFS-a.
Domaćin sljedećeg, Trećeg europskog kongresa OFS-a i Frame bit će Litva.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.