Epska priča ‘Mahmut i Merjem’ otvara Tjedan turskog filma u Zagrebu

Filmom “Mahmut i Merjem” redatelja Mehmeta Ade Oeztekinau utorak u Zagrebu počinje ovogodišnji Tjedan turskog filma, u sklopu kojega će se do 24. svibnja prikazati dvanaest nagrađivanih filmova suvremenih turskih autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi od njih, “Mahmut i Merjem”, epska je priča o ljubavi između mladog muslimana, sina dugogodišnjeg vladara Gendžea i kćeri kršćanskog monaha. Kada Merjemin otac sazna za ljubav svoje kćeri odvodi je, a Mahmut, koji za razliku od oca vjeruje u slobodu, mir i humanost, kreće za njima. U filmu glumi i hrvatska glumica Kristina Krepela.

Četvrti Tjedan turskog filma donosi recentnu tursku produkciju, s naglaskom na posljednjih desetak godina, ali i najnovije uratke.

Prikazat će se, među ostalim, “Kalup”, priča o usamljenom čovjeku koji 18 godina ustrajno traži sina nestalog nakon što je odveden u pritvor, film “Džan” o bračnom paru koji ne mogu imati djecu što rješavaju na nezakonit način i “Čestica”, drama o ženi koja traži posao kako bi spasila obitelj od siromaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temi Prvog svjetskog rata posvećena su čak tri filma – “120”, utemeljen na istinitoj priči o 120 djece koja su osmanskoj vojsci nosila prijeko potrebno oružje, “Posljednje pismo” i “Galipolje – kraj puta”.

Film “Duga priča” snimljen je prema knjizi Mustafe Kutlua o Aliju, koji je kao dijete ostao siroče i sa svojim djedom Sulejmanom napustio Bugarsku doselivši se u Tursku, a “Mu tiya mu – Tajanstvena melodija” je film za djecu o paralelnom svijetu punom tajnih moći, nakon kojega će se održati radionica turskog suvenira “plavo oko”.

“Yozgat blues” govori o neobičnom pjevačkom paru koji odlazi na angažman u mali provincijski gradić, “Djevojka s crvenom maramom” adaptacija je kratke priče kirgiskog pisca Chingiza Aitmatova o djevojci sa sela koja se zaljubljuje u vozača kamiona iz Istanbula, a “Ljubav voli slučajnosti” romantična priča o sudbonosnim susretima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmovi će se prikazivati u kinu Europa, dok će se na Trgu Petrice Kerempuha od 20. do 24. svibnja prikazati filmovi s prošlih Tjedana, svirati autentična glazba, ispijati turska kava i kušati razne turske delicije.

Ulaz na projekcije je besplatan, a organizator je Hrvatsko-turska udruga prijateljstva, koja organizira edukativne i kulturne programe s ciljem povezivanja dviju zemalja. Suorganizator manifestacije je Institut Yunus Emre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.