Film o slovenskom biskupu kojeg su komunističke vlasti polile benzinom i zapalile 15. rujna na Laudato TV-u

Foto: Laudato TV

Nagrađivani dokumentarac o slovenskom svećeniku
na kojeg su vlasti nakon Drugog svjetskog rata izvršile atentat,
polili ga benzinom i zapalili
15. rujna u 20 sati na Laudato TV-u

(Goreći škof), 2017., 55′, Slo

Redatelj: David Sipoš

Originalna glazba: Tim Žimbrat

Stojite čvrsti poput hrasta na polju koji je spreman na vjetar iz svih smjerova.’
– Nadbiskup Anton Vovk

Biskup Vovk je zapamćen po svojim vrlinama, ali najviše po događaju iz 1952. godine. Tijekom ispitivanja te noći komunistički dužnosnici mučili su Vovka psihički i fizički, iako nije u ratu sudjelovao sa Silama osovine, a zalagao se je za slovenski identitet. U noći 20. siječnja te godine nadbiskupa Vovka zapalili su na željezničkoj postaji u Novom Mestu. Tadašnji mediji u Jugoslaviji i izvan granica nijekali su da je Vovk uopće gorio i izvještavali su o manjim ozljedama. Činjenica je da mu je njegova zapaljena odjeća, osobito svećenički kolar, zadala ozbiljne opekline vrata i lica.

Niz intervjua u filmu rasvjetljava vrijeme nakon 1945. godine kada su komunisti došli na vlast u Jugoslaviji. Film je specifičan po tome što ne govori o događaju samo riječima nego i kroz mnoge simbole i ilustracije. Osvojio je nagrade za poseban doprinos i najbolji dokumentarac na Kršćanskom filmskom festivalu, a ušao je u službenu selekciju brojnih festivala: Međunarodnog filmskog festivala u New Yorku, Underground film festivala, Festivala slovenskog filma, Međunarodnog kršćanskog festivala i Kršćanskog filmskog festivala Great Lakes.

Nadbiskup Anton Vovk bio je iznimna ličnost koja je ostala vjerna svojim zavjetima u teškim i prijelomnim vremenima u kojima je svoje poslanje vršio s velikom vjerom i predanošću. Dokumentarni film opisuje njegov život i djelo i prikazuje ga onakvim kakav je bio: hrabar, odlučan, istovremeno blag i pun ljubavi. Kroz svjedočenja ljudi koji su ga poznavali, povjesničare, duhovnike i vjernike, nadbiskup Vovk nam se razotkriva kao središnja slovenska ličnost druge polovice XX. stoljeća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr