Folklorni ansambl LADO nastupio u Budimpešti

Zagreb, 3.6.2017 - Predsjednica Republike nazočila je koncertu ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO "Ispod duba stoljetnoga". foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Mađarski državni narodni ansambl MÁNE održali su zajednički cjelovečernji koncert u Mađarskoj kući tradicije u Budimpešti, priopćio je u subotu LADO.

Na koncertu, održanom u petak, umjetnici Ansambla LADO izveli su koreografije i glazbene brojeve iz svog ovogodišnjeg plesnog programa “Neka sjaji sunce svima“ dok se mađarski ansambl predstavio plesovima i pjesmama koje se temelje na životnom djelu cijenjenog mađarskog kompozitora, etnomuzikologa i filozofa Zoltána Kodályja.

Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO je rekla kako joj je drago što se suradnja dvaju ansambala, započeta 2017. u Zagrebu, nastavila u novoobnovljenom impozantnom sjedištu Ansambla MÁNE u Budimpešti, izrazivši nadu da se ona nastavi i ubuduće.

Ansambli su počeli surađivati u Mađarskom institutu u Zagrebu u programu prisjećanja na Antala Kricskovicsa, hrvatskoga plesnog umjetnika iz Mađarske koji je bio koreograf Mađarskoga državnog narodnog ansambla, a ujedno i umjetnik Lada.

LADO, profesionalni folklorni ansambl, osnovan je 1949. Ima 36 plesača, koji su i pjevači, te 14 glazbenika, a posjeduje više od 1200 kompleta izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote.

U ovoj godinil LADO obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja nizom aktivnosti te uz pripremanje novog programa posvećenog plesovima i pjesmama Hrvata izvan domovine “Neka sjaji sunce svima”, organizira i izložbu umjetničkih fotografija “LADO/RELJEFI/TRAGOVI” s kojom će posjetiti mnoge gradove u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kako je najavljeno, u obljetničkoj godini planira se i snimanje dokumentarnog filma o radu profesionalnih umjetnika u suradnji s Nebojšom Slijepčevićem. Održat će i svoje tradicionalne korizmene i božićne koncerte, koncerte u sklopu ljetne turneje, svečane rođendanske koncerte u studenome, a uz to se posvetiti i održavanju edukativnih radionica i predavanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina