(FOTO) ‘Ante Topić Mimara – Donatorstvo kao sudbina’: Izložba u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja

Foto: mimara.hr

Dana 7. travnja 2018. navršava se 120 godina od rođenja donatora A. Topića Mimare te izložba ‘Ante Topić Mimara – Donatorstvo kao sudbina’ multimedijalnog sadržaja daje pregled njegova života i postignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja moguće je posjetiti od 7. travnja do 20. svibnja 2018. godine.

Potrebno je reći da ona predstavlja logičan nastavak i zaokružuje ciklus izložaba kojima je tijekom 2017. obilježeno 30 godina djelovanja Muzeja Mimara – ostvarenog životnog cilja velikog donator. Izložba u Kolekcionarskoj sobi putem će fotografija, arhivskog materijala, projekcija dokumentarnih filmova snimljenih za njegova života, približiti i novim generacijama tu neponovljivu i slojevitu ličnost.

Uz izložbu će se tiskati i katalog (hrv./engl.) u kojem će biti objedinjeni tekstovi – sjećanja, pregledi najznačajnijih događaja koji su obilježili život vođen istinskom kolekcionarskom i domoljubnom strašću. U katalogu će biti prezentiran i vodič-pregled kroz sve zbirke Muzeja Mimara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Odabrana djela iz donacije Ante Topića Mimare Stossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU’

7. travnja – 20.svibnja 2018.

Izložba se organizira u suradnji Muzeja Mimara i Strossmayerove galerije starih majstora HAZU. Na izložbi će u dvoranama za povremene izložbe Muzeja Mimara biti izložen 25 djela iz Mimarine donacije Strossmayerovoj galeriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mimarina donacija Strossmayerovoj galeriji sadrži 84 umjetnine, koje su dospjele u zbirni fond Strossmayerove galerije krajem šezdesetih odnosno početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada su prenesene u Galeriju iz rezidencijalnih državnih prostora u Zagrebu te muzeja u Beogradu, gdje su se nalazile od 1948., odnosno 1949. godine.

U katalogu (hrv./engl) će se predstaviti tijek donacije, od transfera doniranih djela u Jugoslaviju 1948./49. godine, reguliranja donacije Strossmayerovoj galeriji 1967. godine, do predstavljanja donacije javnosti putem posebne izložbe 1969. godine i uključivanja pojedinih doniranih djela u stalne postave Galerije. U katalogu će također biti iscrpno znantsveno obrađena izložena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.