(FOTO) Biskup Komarica na trećem danu trodnevnice uoči svetkovine Uzvišenja sv. Križa

Foto: Sisačka biskupija

Trećeg dana trodnevnice uoči svetkovine Uzvišenja sv. Križa svečano misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica. U koncelebraciji bili su katedralni župnik preč. Marko Karača, župnik iz Budaševa vlč. Krešimir Bulić, vikar katedralne župe vlč. Robert Jakica i biskupov tajnik vlč. Boris Jorgić, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku je dobrodošlicu u Sisak biskupu Komarici zaželio domaći biskup Vlado Košić istaknuvši kako je biskup Komarica ovdje došao među svoje jer je područje Sisačke biskupije naselio velik broj prognanih Hrvata iz banjolučkog kraja.

U homiliji biskup Komarica je rekao kako se danas osobito želi moliti za pastira ove biskupije i sve članove ove zajednice. „Molit ću za Vas da bi bili što vjerodostojniji Isusovi suradnici u izgradnji Kraljevstva njegove istine, pravde i milosrđa u ovome dijelu europskog kontinenta i zemaljske kugle gdje vas je Božja providnost postavila. Da bi bili prava Kristova Crkva. Nažalost ona to nije u mnogim dijelovima svoga organizma, a osobito u najpovlaštenijoj Europi koja je prije drugih kontinenta imala čast upoznati Krista i Evanđelje. Europa u mnogim svojim dijelovima, nekada kršćanska, danas opasno trune“, upozorio je biskup osvrnuvši se na aktualnu situaciju dok je nastavku podsjetio na životni put svetog Ivana Zlatoustog te istaknuo kako su danas više nego ikad svijetu potrebni sveci poput njega, koji bi digli glas protiv nepravde koja se radi protiv Boga i čovjeka.

Nakon mise u prepunoj Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu održano je predstavljanje zbornika radova “Prešućivani zločin“ s Međunarodnog studijskog dana održanog u povodu 20 godina (1995. – 2015.) od završetka protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i drugih s područja Republike Srpske i predstavljanje knjige „Skidanje maski“ banjalučkog biskupa Franje Komarice i njemačkog novinara Winfrieda Gbureka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjigama su govorili biskup Franjo Komarica, generalni konzul RH u Banjoj Luci akademik Zlatko Kramarić, predsjednik Udruge prognanih Hrvata iz banjolučkog kraja „Nazaret“ Vinko Laštro, dopisnica sarajevskog lista „Oslobođenje“ Gordana Katana, dopisnik „Glasa Amerike“ Erdo Katana i voditelj Europske akademije Banjolučke biskupije mr. sc. Frano Piplović, podsjetivši svi odredom na stradanje Hrvatskog naroda u BiH i veliku nepravdu koja mu je učinjena tijekom zadnjih dvadeset godina.

Na početku okupljenima se obratio domaćin biskup Košić podsjetivši na zajedničko stradanje vjernika s obje strane rijeke Une. „I sam sam kao i mnogi bio prognanik četiri godine. Naše vrijeme progonstva je prošlo, a vaše vrijeme progonstva, nažalost, traje i dalje i tužno je to gledati. Ali kada imate ‘anđela Crkve’ u Banja Luci koji doista leti po cijelome svijetu i svima objavljuje istinu, nosi križ svog naroda, to je onda lakše. Da se barem sazna istina i kad-tad ona će pobijediti“, poručio je biskup Košić.

Na kraju okupljenima se obratio i biskup Komarica koji je zahvalio svima koji su došli na promociju ovih knjiga te su tako pokazali želju za spoznajom o istini i želju da se osvijetli to teško vrijeme progona i planiranog etničkog čišćenja Hrvata koje se dogodilo pred očima i uz suglasnost međunarodne zajednice. „Dogodio se zločin koji nije osuđen, nego su njegovi akteri nagrađeni. Unatoč Božjim i međunarodnim zakonima naši i vaši sunarodnjaci doživjeli su strašnu i ničim izazvanu kaznu iskorjenjivanja iz svog rodnog grada i kraja koji su voljeli i za koji su živjeli. Na tu strašnu u nebo vapijuću nepravdu i zločin tijekom proteklih 20 godina upravo je padao smrtonosni otrov odobravanja i blato zaborava, a moralni i etički mrak je htio ugušiti svaku i najmanju svjetiljku koja je smatrala svojom obvezom osvjetljivati gorku i dramatičnu istinu. Svim tim obespravljenim i duboko poniženim ljudima, našim sunarodnjacima, mora se omogućiti da ponovo dobiju pravo na osobnu iskaznicu kao dio njihova identiteta u kojoj stoji i njihovo rodno mjesto. Za svoje rodno mjesto oni su nažalost danas živi mrtvaci“, rekao je biskup Komarica te pozvao okupljene na širenje istine i zalaganje za osnovna ljudska prava protjeranih Hrvata, zavičaj i dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.