(FOTO) Dubrovački simfonijski orkestar s Ivom Lipanovićem i Katarinom Kutnar na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dubrovnik, 12.08.2019. - Dubrovaèki simfonijski orkestar (DSO) održao je u ponedjeljak naveèer u atriju dubrovaèkog Kneževa dvora svoj drugi koncert na 70. Dubrovaèkim ljetnim igrama (DLJI), i to pod ravnanjem dirigenta Iva Lipanoviæa i sa solisticom violinisticom Katarinom Kutnar. foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ bm

Dubrovački simfonijski orkestar (DSO) održao je u ponedjeljak navečer u atriju dubrovačkog Kneževa dvora svoj drugi koncert na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama (DLJI), pod ravnanjem dirigenta Iva Lipanovića te sa solisticom violinisticom Katarinom Kutnar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nastupu je, uz Koncert za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog te Beethovenovu Simfoniju u Es-duru br. 3 „Eroicu“, praizvedena skladba Ciklus.mp3 za gudače dubrovačkog pijanista i skladatelja Ivana Violića.

Lipanović: Sinergija od prvog takta

Dirigent Ivo Lipanović tom je prilikom istaknuo kako je sinergija svih sudionika ostvarena od prvog takta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vrlo sam zadovoljan s ovim koncertom jer smo imali dva mlada glazbenika pred kojima je karijera i budućnost: solisticu Kutnar i dubrovačkog skladatelja Violića. Uz to, DSO su specijalisti za bečku klasiku, od Mozarta i Beethovena do Haydna. S njima sam jako puno puta dirigirao upravo Beethovena i nisam se iznenadio. Oduševljen sam kako shvaćaju tu glazbu i s kojim angažmanom i energijom su je donijeli“, rekao je Lipanović.

Violinistica Katarina Kutnar izjavila je kako joj je kao mladoj glazbenici nastup na 70. Igrama predstavlja veliku čast.

„Pogotovo jer je riječ o obljetničkoj godini pa je svakom glazbeniku to kao trenutak koji željno iščekuje“, rekla je Kutnar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovački simfonijski orkestar, osnovan 1925. godine, jedan je od nositelja glazbenog dijela programa Igara te važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Orkestar surađuje s brojnim priznatim svjetskim umjetnicima, a mnoge od tih suradnji ostvarene su upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama tijekom desetljeća.

Katarina Kutnar, talentirana glazbenica i dobitnica mnogih glazbenih nagrada i priznanja, violinu je diplomirala 2017. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno je na usavršavanju na Hochschule Franz Liszt u Weimaru u klasi prof. Friedemanna Eichhorna, s profilom komorne glazbe.

Kao solistica je nastupala uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar Sondershausena u Njemačkoj, Komorni orkestar Slovenske filharmonije i druge. Mnoge nastupe ostvarila je kao članica Zagrebačkih solista i Hrvatskog baroknog ansambla, te kao koncert majstor Simfonijskog orkestra Muzičke akademije.
Dirigent Ivo Lipanović dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobijedio je na natjecanju mladih dirigenata u Zagrebu 1986., a iste je godine na poziv maestra Vjekoslava Šuteja angažiran kao zborovođa i dirigent u Operi HNK u Splitu. Od 2007. godine djeluje kao samostalni umjetnik stalno nastanjen u Zagrebu. Od 2014. do 2018. po drugi put je bio ravnatelj Opere HNK Split, a od listopada 2018. je v.d. ravnatelja Opere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.