(FOTO) Gusarska bitka iz 13. stoljeća uprizorena u omiškoj gradskoj luci pred brojnim turistima

Omiš, 18.08.2019. - Stotinjak naoružanih sudionika na nekoliko mletačkih i gusarskih galija te na brzim omiškim gusarskim brodovima upriličilo je tradicionalnu rekonstrukciju Gusarske bitke u Omišu. foto/ HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Rekonstruirana gusarska bitka iz 13. stoljeća, između omiških gusara predvođenih knezom Malduhom Kačićem i Mlečana koje je vodio zapovjednik flote Akoncije, uprizorena je u nedjelju navečer u gradskoj luci u Omišu gdje je spektakularne prizore u kojoj su omiški gusari pobijedili Mlečane, promatralo više od deset tisuća posjetitelja.

To je 13. godina da se u omiškoj gradskoj luci oživljava bitka iz 13. stoljeća. U uprizorenju bitke sudjelovalo je više od stotinu članova povijesne skupine »Omiških gusara« te »Dubrovačkih trombunjera«, »Kliških uskoka« i viteškog društva »Kumpanija« iz Blata na Korčuli, “Župskih Gospara i Gusara” iz Župe Dubrovačke i Društva Poljičana Sveti Juraj.

U pomorskoj bitki veliki mletački brod kreće prema Omišu, ali ga omiški gusarski leuti napadaju s vanjske strane mula prema Cetini,nakon čega bježe mameći mletački brod u središte gradske luke, gdje mletački brod pritišće omiške gusare prema dnu luke. Istovremeno kreću druga tri leuta i nasrću na mletački brod kako bi pomogli ostalim gusarskim leutima. Mletački je brod tad okružen sa šest brodova i počinje gusarska bitka. Omiški gusari s leuta pucaju prema Mlečanima, a zatim slijedi mačevanje između gusara i Mlečana. Mlečani ističu bijelu zastavu na svojem brodu kao znak predaje, a gusari svoj simbol – Omiški grb kao znak pobjede.

Tako su omiški gusari, pod vodstvom kneza Malduha Kačića pobijedili brojčano nadmoćnijeg mletačkog neprijatelja. Zarobljeni mletački zapovjednik Akoncije spasio je život otkupninom, odnosno predajući Omišanima škrinju s blagom, obvezao se da će ubuduće zlatnicima plaćati prolaz Bračkim kanalom.
Uprizorenje pomorske bitke pratio je prijenos voditelja preko razglasa na hrvatskom i engleskom jeziku uz poruke kako je zahvaljujući Omiškim gusarima “Hrvatsko more ostalo hrvatsko.”

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je izjavio kako je uprizorenje Gusarske bitke u Omišu jedna od najvažnijih manifestacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. “Ta manifestacija ispunjava svoj cilj jer na zabavan način prikazuje dio naše povijesti i izvorni način života kojeg baštinim što gosti cijene i dolaze na nju,” rekao je Glavina.

Organizator Gusarske bitke u Omišu Joško Stella ističe da se ta manifestacija razvila u prepoznatljiv turistički brend Omiša. “Mnogi turisti iz inozemstva ciljano dolaze na ovu manifestaciju koja se svake godine organizira na isti datum- 18. kolovoza,” rekao je Stella.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina