(FOTO) Izložba ‘Arheološka istraživanja u Tiluriju’: Otkriveni brojni vrlo važni spomenici

Foto: Fah

Izložba “Arheološka istraživanja u Tiluriju 1996. – 2018. godine”, na kojoj su prikazani rezultati proizišli iz znanstvenog projekta proučavanja rimskih vojnih logora u Hrvatskoj na prostoru Garduna kod Trilja, otvorena je danas u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na desetak panoa s fotografijama istraživanja, pronalazaka i tekstovima o projektu predočeno je istraživanje u jednom od izrazito bogatih arheoloških prostora u Hrvatskoj, legijskog logora Tilurija, na kojem se, unatoč velikom broju pokretnih spomenika koji su tijekom više od dva stoljeća dospijevali u muzeje u Splitu i Sinju, do tada nikad nisu provođena arheološka iskopavanja.

Izložba je priređena u organizaciji Katedre za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s NSK u Zagrebu te Muzejom triljskog kraja.

Autor izložbe, Domagoj Tončinić s Katedre za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju, rekao je kako su arheološka istraživanja predstavljena na izložbi u širem znanstvenom smislu, ne samo kao arheološko iskopavanje, već i znanstveni rad koji slijedi nakon njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jedan segment izložbe su posteri koji predstavljaju tih dvadesetak godina samog iskopavanja, a drugi su pubikacjie koje su pohranjene u NSK, a koje su nastale kao rezultat obrade nalaza i nalazišta”, napomenuo je.

Dodao je kako su unutar tog dijela izložbe publikacije kojih nema u NSK, međunarodni zbornici sa znanstvenih skupova na kojima je predstavljen znanstveni rad koji se odvijao tijekom istraživanja.

Rimski vojni logor – Tilurij nalazi se na mjestu današnjega sela Gardun, udaljenoga nekoliko kilometara od grada Trilja. Rimljani su podigli logor na visoravni iznad desne obale Cetine, što im je imalo važnu stratešku ulogu. Ondje je najduže boravila VII. legija,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jača naseljenost civilima pojavljuje se tek u 17. st. kada se na njemu počinje razvijati današnje selo Gardun, a lokalitet je došao u fokus znanstvenih razmatranja krajem 19. st., nakon što su iz Garduna i njegove okolice u obližnje muzeje počeli stizati arheološki nalazi. Bile su to prije svega vojničke nadgrobne stele ali i drugi natpisi kao i novac i vojnički predmeti.

Istraživački projekt počeo je 1997. godine s ciljem da se dobiju znanstvene informacije o tom neistraženom lokalitetu, ali i da se zaustavi odljev arheološkog materijala s tog prostora. Voditeljica istraživanja je bila Mirjana Sanader, uz koju su bili stručnjaci profesora s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te doktoranata i postdoktoranata. U iskopavanjima sudjeluju i studenti arheologije.

I ovaj je legijski logor, kao i drugi takvi ili slični objekti u Carstvu, bio zaštićen bedemima, a u Tiluriju su istraživani temelji zapadnog bedema koji je bio tek djelomično sačuvan. Na sjeverozapadu logora otkriveni su i ostaci rimske cisterne za vodu, sačuvano je i stepenište kojim se ulazilo u cisternu kao i odvodni kanal kojim se razvodila voda u logor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar samog logora u njegovom središtu u kojem se, u načelu, uvijek nalaze zgrade zapovjedništva, nađeni su ostaci mozaika s djelomičnim prikazom bika i rubnim geometrijskim ukrasima s bijelim i crnim rombovima. Najveći izazov istraživačima bio je nalaz dijelova dviju monumentalnih građevina.

Tijekom dvadeset godina na lokalitetu otkriveni su brojni vrlo važni spomenici, a zahvaljujući dosadašnjim istraživanjima i objavama, legijski logor Tilurij zauzeo je važno mjesto u svjetskoj arheološkoj topografiji rimskih legijskih logora. Za arheološku baštinu, grad Trilj je najpoznatiji upravo po tom logoru.

Ondje je pronađen i veliki broj pokretnih nalaza odnosno njihovih ostataka, keramike, staklo, metalni nalazi i novac, koji svjedoče o intenzivnom logorskom životu u prvim desetljećima 1. stoljeća.

Od 1998. o tome su napisani brojni stručni i znanstveni radovi, a na domaćim i međunarodnim kongresima su predstavljana nova postignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba u NSK će biti otvorena do 29 siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.