(FOTO) Izložbu akademske kiparice Linde Milić Kršnjavi u galeriji Hrvatskog slova pogledajte do kraja prosinca: Sakralni motivi u bronci, gipsu i srebru

Foto: fotomontaža (narod.hr)

Jučer je u prostoru galerije Hrvatskog Slova, otvorena izložba Linda Milić Kršnjavi, poznate hrvatske kiparice koja će se moći razgledati sve do kraja prosinca.

Izložen je izbor radova nastalih u periodu od 2014. do 2018. a obuhvaćaju reljefe različitih dimenzija i raznih sakralnih motiva, izvedenih u bronci, gipsu i srebru.

Radovi su okupljeni pod nazivom Tišina svjetlosti, jer se u njima odražava ista likovna problematika kojom se autorica bavi, a o izložbi autorica je izjavila: “Reljef, kao kiparska disciplina, svoj život duguje svjetlu. Tek pod biranim svjetlom, obično bočno ili odozgo usmjerenim, reljef dolazi do svoje pune vidljivosti i izražajnosti. Takvu je idealnu rasvjetu ponekad teško postići unutar određenog interijera, ali se uvijek na tome nastoji. Međutim to je pitanje svjetla čisto tehničke prirode, i odnosi se na zakonitost koje donosi disciplina kao takva. Postoji i ono osvjetljenje koje se nastoji postići unutar samoga rada, kao da prizor pred kojim stojimo posjeduje svoj vlastiti izvor svjetlosti koje teško možemo locirati, ali koji bi trebao donijeti atmosferu i prenijeti emociju promatraču.”

Da bi se svjetlo moglo prikazati, kiparica nagalašava važnost još jednog segmenta. “Potrebno je tragati na još jednom polju, a to je tišina. U vrlo bučnoj i dinamičnoj našoj stvarnosti, smoći snage za voljni zaokret u tišinu, ne bijegom u neke stvarne oaze mira, već unutar realnosti odustajati od vlastitih prohtjeva; prohtjeva da čujemo ono što želimo čuti, da vidimo samo ono što se uklapa u našu sliku, da tumačimo i raspravljamo i opravdavamo. Čini mi se da će, čak i samo nastojanje da odustanemo od te buke u nama, omogućiti da čujemo Riječ, negdje između vlastite tišine i Tišine neizmjernog našeg Stvoritelja. Kako je zapravo, nemoguće izreći neizrecivo, i nemoguće dokučiti nedokučivo, ovi radovi su, mogli bismo reći, izraz jedne osobne želje za tišinom svjetlosti.”

O autorici izložbe

Linda Kršnjavi rođena je u Rijeci, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. S devetnaest godina odlazi u Zagreb i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirala je kiparstvo 2000. godine.

Zajedno sa suprugom Tomislavom Kršnjavijem, koji je također naš poznati kipar, djeluju kao samostalni umjetnici, a njihovi ateljei nalaze se uz kuću u kojoj žive.

Linda Milić Kršnjavi – kiparica, supruga kipara i majka: ustrajna ljubav preduvjet je za osobni i profesionalni rast

Izvor: narod.hr