(FOTO) Izložbu akademske kiparice Linde Milić Kršnjavi u galeriji Hrvatskog slova pogledajte do kraja prosinca: Sakralni motivi u bronci, gipsu i srebru

Foto: fotomontaža (narod.hr)

Jučer je u prostoru galerije Hrvatskog Slova, otvorena izložba Linda Milić Kršnjavi, poznate hrvatske kiparice koja će se moći razgledati sve do kraja prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložen je izbor radova nastalih u periodu od 2014. do 2018. a obuhvaćaju reljefe različitih dimenzija i raznih sakralnih motiva, izvedenih u bronci, gipsu i srebru.

Radovi su okupljeni pod nazivom Tišina svjetlosti, jer se u njima odražava ista likovna problematika kojom se autorica bavi, a o izložbi autorica je izjavila: “Reljef, kao kiparska disciplina, svoj život duguje svjetlu. Tek pod biranim svjetlom, obično bočno ili odozgo usmjerenim, reljef dolazi do svoje pune vidljivosti i izražajnosti. Takvu je idealnu rasvjetu ponekad teško postići unutar određenog interijera, ali se uvijek na tome nastoji. Međutim to je pitanje svjetla čisto tehničke prirode, i odnosi se na zakonitost koje donosi disciplina kao takva. Postoji i ono osvjetljenje koje se nastoji postići unutar samoga rada, kao da prizor pred kojim stojimo posjeduje svoj vlastiti izvor svjetlosti koje teško možemo locirati, ali koji bi trebao donijeti atmosferu i prenijeti emociju promatraču.”

Da bi se svjetlo moglo prikazati, kiparica nagalašava važnost još jednog segmenta. “Potrebno je tragati na još jednom polju, a to je tišina. U vrlo bučnoj i dinamičnoj našoj stvarnosti, smoći snage za voljni zaokret u tišinu, ne bijegom u neke stvarne oaze mira, već unutar realnosti odustajati od vlastitih prohtjeva; prohtjeva da čujemo ono što želimo čuti, da vidimo samo ono što se uklapa u našu sliku, da tumačimo i raspravljamo i opravdavamo. Čini mi se da će, čak i samo nastojanje da odustanemo od te buke u nama, omogućiti da čujemo Riječ, negdje između vlastite tišine i Tišine neizmjernog našeg Stvoritelja. Kako je zapravo, nemoguće izreći neizrecivo, i nemoguće dokučiti nedokučivo, ovi radovi su, mogli bismo reći, izraz jedne osobne želje za tišinom svjetlosti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O autorici izložbe

Linda Kršnjavi rođena je u Rijeci, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. S devetnaest godina odlazi u Zagreb i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirala je kiparstvo 2000. godine.

Zajedno sa suprugom Tomislavom Kršnjavijem, koji je također naš poznati kipar, djeluju kao samostalni umjetnici, a njihovi ateljei nalaze se uz kuću u kojoj žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linda Milić Kršnjavi – kiparica, supruga kipara i majka: ustrajna ljubav preduvjet je za osobni i profesionalni rast

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.