(FOTO) Kardinal Puljić upozorio na loš položaj Hrvata u BiH: ‘Ako ne opstane hrvatski narod neće ni Crkva’

Foto: Fah

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem održao je u utorak sastanak s kardinalom vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku su nazočili i dubrovački biskup Mate Uzinić te mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije te koordinator za programe Vrhbosanske nadbiskupije Antun Ivanković.

Župan Dobroslavić na sastanku je istaknuo kako je Hrvatskoj izrazito važno održati snažne veze s našim ljudima u Bosni i Hercegovini, prenosi dulist.hr.

”Mi smo susjedi i prijatelji BiH, ali treba istaknuti kako su naši sunarodnjaci u izrazito teškoj situaciji. Mi nećemo davati nikakva rješenja jer je to interna stvar Bosne i Hercegovine, ali sam naglasio da ne možemo prešutjeti da je jednakopravnost nužna za osiguranje stabilnosti i daljnjeg razvoja. Nikako se ne može prihvatiti ovo što se dogodilo s izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH koji nominalno predstavlja Hrvate, ali su ga birali drugi. To se mora što prije ispraviti”, rekao je župan Dobroslavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Puljić je istaknuo kako je upravo Crkva u BiH osigurala opstanak Hrvata u toj državi naročito iza rata te osigurala postojanje hrvatskog identiteta.

”Ovdje sam u ime katoličke Crkve koja živi s narodom i u narodu. Mi imamo i povijesne veze, naime prvog biskupa u Sarajevu je zaredio biskup iz Dubrovnika. Pokraj Sarajeva postoji mjesto koje se zove Dubrovnik. Zahvalan sam i Gradu Dubrovniku i Županiji koji su spremni poduprijeti pojedine naše projekte”, rekao je kardinal Puljić te dodao kako katolička Crkva u BiH nema izvora izuzev milostinja u crkvama i donacija.

Kardinal je rekao i kako Hrvati u BiH nemaju jednaka prava što stvara velike probleme kako politički tako i gospodarski, no dodao i kako ne gubi nadu te vjeruje da će se u dogledno vrijeme postići jednakost u pravima za svakog građanina BiH. Kazao je i kako je u posljednje vrijeme u Hrvatskoj veći interes kao i veće razumijevanje za Hrvate u BiH te kako je za to zahvalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uslijedila je tribina na temu “Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini”. Župan Dobroslavić je uvodno istaknuo kako s pozornošću prati što se događa u BiH.

“Bosna i Hercegovina treba biti dobar i stabilan susjed. Mi nećemo davati recepte kako će oni riješiti svoje probleme, ali moramo poslati poruku da odstupanje od jednakopravnosti svih triju naroda nije dobro. To se najbolje očituje kod izbora članova Predsjedništva gdje je za predstavnika Hrvata izabran Željko Komšić”, rekao je župan Dobroslavić.

Biskup dubrivački Mate Uzinić rekao je uvodno kako Hrvatska gradi Pelješki most kako bi zaobišla BiH, no kako je i ova tribina most kojim se spaja Hrvatska i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo predavanje je most kojim želimo ostati povezani s BiH. Dubrovnik je uvijek bio naslonjen na BiH, ali i Bosna i Hercegovina na Dubrovnik”, rekao je Uzinić.

Kardinal Puljić u svom izlaganju iznio je porazne podatke o padu broja katolika, mahom Hrvatak, u BiH od 1991. do danas.

U BiH je 1991. godine bilo ukupno preko 800 tisuća katolika Hrvata a danas ih je nešto više od 365 tisuća. To je pad od 54,97 posto, a jedina povećanja i to većinom zbog iseljavanja iz drugih dijelova BiH su u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji”, rekao je kardinal Puljić te dadao da danas ima manje katolika Hrvata nego što ih je bilo prije stotinu godina.

”Teško je prikazati svu muku i borbu za jednaka prava. Kao crkveni čovjek se borim za jednakost jer ako ne opstane hrvatski narod neće ni Crkva. Daytonski sporazum je podijelio BiH, a ne poštuju se sve njegove odredbe. Mi smo u BiH kao tronožac, ako jedna noga nije jednaka – padamo”, rekao je kardinal Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka u Ranjini, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika kardinal Puljić govorit će na tribini na temu ”Položaj Hrvata u BiH”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.