(FOTO) Manifestacija ‘Igre u Zagrebu’ započela koncertom ‘Glazba dubrovačkih ljetnikovaca’

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Koncertom Glazba dubrovačkih ljetnikovaca održanom sinoć, 6. rujna u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, otvorena je manifestacija Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu koja se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba održava u rujnu povodom proslave jubilarnih sedamdesetih Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publici su se na početku obratile ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović te intendantica Dora Ruždjak Podolski, a zatim i Milana Vuković Runjić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, izrazivši zadovoljstvo i zahvalnost za suradnju koja je omogućila da po prvi puta u 70 godina postojanja Igara publika u glavnome gradu može vidjeti reprezentativan izbor iz bogatog programa ovog najstarijeg i najvećeg nacionalnog festivala. Ansambl sastavljen od vrhunskih glazbenika (Bojan Čičić – violina; Franko Klisović – kontratenor; Elin White, Ana Vasić – violine; Hiwote Tadesse – viola; Lea Sušanj Lujo – violončelo; Stjepan Nodilo, Manuela Maria Mitterer – klasična oboa; Hermann Ebner, Atay Bagci – klasični rog; Izidor Erazem Grafenauer – teorba; Tomislav Fačini – čembalo) izveo je šestu, četvrtu te treću i petu simfoniju Luke Sorkočevića, znamenitog Dubrovčanina i prvog hrvatskog skladatelja simfonija. Izvedbe Händelove arije Cezara iz prvog čina opere Julije Cezar u Egiptu te Vivaldijeve arije Judite iz prvog dijela oratorija Juditha triumphans u interpretaciji sjajnog mladog kontratenora Franka Klisovića nagrađene su ovacijama publike. Trostavačni violinski koncert Antonia Vivaldija skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog izveo je violinist Bojan Čičić, a za svoju senzacionalnu izvedbu ovaj virtuozni violinist nagrađen je dugim pljeskom i povicima Bravo!. Prvotno najavljen na platou Gradec, koncert je zbog kiše izveden u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, najstarijoj glazbenoj ustanovi u Hrvatskoj s kontinuiranim djelovanjem te ujedno najstarijoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani.

Iduće na programu su dvije rasprodane izvedbe Malog princa 8. rujna u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Izvedba predstave Pod balkonima prema Ranku Marinkoviću u režiji Darija Harjačeka je u Zagrebačkom kazalištu mladih 13. rujna u 20 sati, a izložba Iza Igara fotografa Marka Ercegovića bit će otvorena u Kulturno informativnom centru od 17. do 26. rujna.

Program Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu zaključit će vrhunski jazz koncert Avishai Cohen trija 25. rujna, u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb, a na dan koncerta, sam Avishai Cohen, održat će radionicu za studente i ostale zainteresirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.