(FOTO) Lisinski predstavio notna izdanja i nosač zvuka s djelima Borisa Papndopula

Foto: Fah

Muzički informativni centar (MIC) Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog predstavio je u ponedjeljak notna izdanja i nosač zvuka s djelima Borisa Papandopula i time obilježio rođendan jednog od najvećih skladatelja hrvatske glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od opsežnog Papandopulova djela, za nosač zvuka odabrani su Druga simfonija, Mali koncert za pikolo i komorni gudački ansambl, te Trostruki koncert za obou, klarinet, fagot i gudački orkestar, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predstavljanjem notnih izdanja i nosača zvuka u izdanju njemačke diskografska kuća Classic Produktion Osnabrück (CPO) želimo izraziti zahvalnost za svu raskošnost, bogatstvo i ljepotu glazbe koju nam je ostavio Papandopulo, istaknuo je urednik u MIC-u Davor Merkaš.

“On je zapanjujućim opsegom svoga djelovanja utisnuo duboki i danas sveprisutni pečat ne samo hrvatskoj glazbi nego i, usuđujem se reći, glazbi 20. stoljeća”, poručio je Merkaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opus skladatelja, dirigenta i pijanista Borisa Papandopula (1906. – 1991.) broji više od 460 djela. Skladao je desetke orkestralnih, komornih i glazbeno-scenskih djela, svjetovnih kantata, crkvenih skladbi, te je autor niza popijevaka, zborskih skladbi, obrada narodnih napjeva, kao i scenske i filmske glazbe.

“To je opus koji je veličanstven i neprocjenjiv, a fascinantan je i po kompleksnim poveznicama prema drugim umjetnicima i vrstama umjetnosti”, rekao je Merkaš dodavši kako njegova glazba ima i metafizičku snagu izraza, koja je riječima nedostupna.

Upozorio je da su brojna Papandopulova djela rasuta po svijetu, pa mnoga nisu pronađena, ali zadnjih godina ipak ih je pronađeno stotinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkaš je zahvalio umjetničkom i programskom direktoru etikete CPO diskografske kuće Jazz – Pop – Classic Burkhardu Schmilgunu, koji je doprinio da se Papandopulova glazba prepozna i proširi po svijetu.

Schmilgun je podsjetio da je to jedno od izdanja koje je nastalo kao plod suradnje CPO-a i MIC-a. Niz ih je posvećenih hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, a nosači zvuka su popraćeni knjižicom s tekstovima.

U glazbenom dijelu programa nastupali su flautist Dani Bošnjak uz pratnju pijanistice Terezije Cukrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.