(FOTO) Matija Štahan dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskih novinara i publicista za esej ‘Neostarčevićanci vs. poststarčevićanci’

Foto: HNiP

U četvrtak 16. svibnja u Europskom domu u Zagrebu dodijeljena je Godišnja nagrada HNiP-a za novinarstvo. Predsjednica Hrvatskih novinara i publicista gđa. Katja Kušec istaknula je kako smatra velikim uspjehom udruge što je uspjela, uglavnom volonterskim radom, organizirati i dodijeliti nagradu i treći put. Također je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je nagradu dobio mladi publicist Matija Štahan za ambiciozni politološki esej “Neostarčevićanci vs. poststarčevićanci: O kršćanskoj sekularnosti, liberalnom nacionalizmu i budućnosti hrvatske desnice”, objavljen 13. listopada 2018. na portalu Direktno.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica ocjenjivačkog suda nagrade, prošlogodišnja dobitnica dr.sc. Tanja Baran, u obrazloženju je naznačila da se radi o idejno svježem, sadržajno bogatom i verbalno razigranom eseju, te kako je Matija Štahan nagrađenim tekstom pridonio inovativnosti u približavanju starih-novih tema čitateljskoj publici.

Prilikom preuzimanja nagrade Matija Štahan zahvalio se Hrvatskim novinarima i publicistima na dodijeli nagrade. U svom se izlaganju također osvrnuo na temu koju je obrađivao u nagrađenom tekstu – suprotstavljenom viđenjima hrvatske društvene i političke scene kroz optike “lijevih” i “desnih” medija, ali i na odnos prema starčevićanskoj misli na onom djelu političkog spektra koji se naziva desnim.

Matija Štahan (Zagreb, 1992.) polaznik je poslijediplomskog studija komparativne književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje piše disertaciju o raznolikim funkcijama biblijskih motiva u lirskome opusu Boba Dylana. O kulturi i društveno-političkim pitanjima iz demokršćanske perspektive pisao je za niz portala, najviše za direktno.hr, narod.hr, bitno.net i arteist.com. Njegovi tekstovi objavljivani su u Glasu Koncila, a u audio-formi na Trećemu programu Hrvatskoga radija. O temama vezanima uz povijest i teoriju književnosti izlagao je na više znanstvenih skupova, a znanstvene članke objavljuje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.