(FOTO) Mons. Šaško: naši su stari u Remetama prepoznali otvoreno nebo, koje sjaji pobjedom nad zlom

Zagreb, 14.08.2015 - Proslava blagdana Velike Gospe održana je u zagrebačkim Remetama.Misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško. foto Hina/ Tomislav Pavlek/tp

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško je na blagdan Velike Gospe u subotu navečer u zagrebačkim Remetama istaknuo kako su naši stari tu prepoznali otvoreno nebo, koje sjaji pobjedom nad zlom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zagrljaj majke i djeteta je prijelomnica civilizacija i temeljnica duha naroda jer su samo oni koji su poštivali život tog zagrljaja mogli gledati otvoreno nebo”, rekao je Šaško dodavši kako su mnoge civilizacije propale jer taj zagrljaj nisu poštovale.

“Naši stari” su ovdje, kako je rekao, ponovno osjetili dragocjenost škrinje onoga zakona koji je Gospodin dao svojem narodu da će ga pohoditi i nikada ga neće ostaviti. “Ovdje su vidjeli svoju smrtnost i svoje tuge prostrli pred Bogom te u susretu s Kristom pronašli lijek svojim bolestima u ljekarnici koja liječi zagrljajem, napomenuo je Šaško.

Naglasio je kako je svetkovina Marijina uznesenja proslava neizrecivoga zagrljaja kojim Bog objavljuje svijetu dar vječnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Marijina molitva spaja dvije sastavnice koje mi vrlo često razdvajamo – osobnu i zajedničku”, rekao je dodavši kako se u Marijinu hvalospjevu zrcali povjest naroda i povijest čovječanstva te Marijina poniznost, skromnost i malenost.

Ako za čovjeka nema svetosti i zanemari svoj odnos s Bogom tad, istaknuo je biskup Šaško, zlo zatvara nebo brišući njegov sjaj i ne dopušta zemlji da bude mjerena ljepotom vječnosti.

Naglasio je kako se cijela povijest spasenja može sažeti u zagrljaj čovjeka i Boga. “Nije teško i danas uočiti borbu i nastajanja protiv Božjega zagrljaja”, rekao je i napomenuo kako se dovoljno upitati polazimo li od Boga u svom životu, polazimo li od Boga u životu društva i naroda te koliko nam je stalo do radosti bližnjih i do susreta da svatko ima dovoljno kako bi obradovao druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, ocijenio je, moramo reći da često ponižavamo ljepotu Božjega zagrljaja.

Upitavši “što svjedočimo dok se na društvenoj razni ne vide odgovori o shvaćanju otajstva života”, mons. Šaško je kazao kao se ne može upuštati u bilo kakav govor o boljitku budućnosti dok ne čujemo odgovor na jednostavno pitanje: što je život, a što je smrt?

Svetoj misi u zagrebačkim Remetama nazočili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor te predstavnik gradskoga SDP-a Davor Bernardić i zagrebačkoga HDZ-a Andrija Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.