(FOTO) Nagrada Miko Tripalo za 2017. godinu uručena platformi N1

Foto: Fah

Informativnoj multiplatformi N1 u srijedu je svečano uručena Nagrada Miko Tripalo za 2017. godinu, Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, za unaprjeđivanje vrijednosti demokratskog, humanog i otvorenog društva, a direktor programa N1 Tihomir Ladišić istaknuo je kako je to nagrada potvrda da je osnovna misao u njihovome radu – sloboda i profesionalnost.

U obrazloženju nagrade, koje je pročitao povjesničar Tvrtko Jakovina, tvrdi se da je N1 ponudila visoko kvalitetan informativni televizijski program i uspjela, znatno bolje od ostalih televizijskih kuća u Hrvatskoj, svojim gledateljima neprestano pružati informacije o raznovrsnim događajima kao i žive rasprave o njima.

“N1 je u kratkome vremenu postala središnji izvor informacija građanima Hrvatske kao i onima koji zbivanja u Hrvatskoj i regiji prate iz susjednih ili udaljenih zemalja. U situaciji kada su programi drugih televizija pod velikim pritiskom vlasti i krupnih oglašivača, N1 se iskazala visokim stupnjem neovisnosti. Posebno je dragocjena njezina otvorenost prema predstavnicima različitih društvenih skupina i prema osobama različitih stavova, čime N1 unapređuje demokratske vrijednosti i humane odnose u društvu”, navodi se u obrazloženju.

Posebno se ističe i brzina reagiranja i raspon vijesti N1, činjenica da svaku važnu informaciju o prikazanom događaju u studiju komentiraju gosti-eksperti, kao i cjelovito i stalno praćenje zbivanja u Saboru, Vladi i uredu Predsjednice.

“Kao ključni izvor pravovremenih i profesionalno odgovornih informacija i komentara o zbivanjima u zemlji, u susjednim zemljama i u svijetu, kao televizijska kuća vrsnih urednica i urednika te novinarki i novinara koja je uspjela ostati neovisna o raznovrsnim pritiscima te otvorena za različita ali stručna mišljenja, N1 je postala uzorom televizijskoga novinarstva. N1 unapređuje vrijednosti demokratskog, humanog i otvorenog društva te zavređuje nagradu koja nosi ime Mike Tripala”, stoji u obrazloženju nagrade koju je Ladišiću uručio Stjepan Mesić.

“Sloboda je bila najvažnija riječ za sve nas koji smo stvarali N1 protekle tri godine, trudili smo se stvoriti otok slobode u hrvatskom medijskom prostoru, mediji koji je pokazao da može izbrisati mnoge predrasude”, istaknuo je Ladišić u zahvali Centru na dodijeljenoj nagradi.

Pokazali smo, dodao je, kako je moguće da jedan privatni medij preuzme ulogu i javnog servisa “i to upravo u trenutku kad je ta ideja javnosti, javnog servisa, zapravo bila gotovo nestala ili je postala manje važna i vrijedna u hrvatskom medijskom prostoru”.

N1 je pokazao i da politika može biti gledanija od filmskih i glazbenih kanala, od zabave, dodao je te posebno naglasio kako su pokazali da “ideja slobode može okupiti novinare različitih svjetonazora koju vjeruju u dvije osnovne stvari – slobodu i profesionalnost.

“Ponosni smo na to da u našoj redakciji postoje ljudi različitih svjetonazora, koji različito misle i vide stvari koje se događaju oko nas. I vjerujemo da to nije naša mana već prednost”, rekao je te poručio da će i dalje biti glas javnosti i u svakome trenutku postavljati sva pitanja bez obzira na prijetnje koje su dobivali s “mnogih inozemnih ili anonimnih adresa, ali i javne napade iz političkih krugova”.

“Mislim da je moja i naša najveća zadaća da se odupiremo tim prijetnjama i borimo se za tu osnovnu misao – misao slobode”, smatra Ladišić.

Na nagradi je N1 čestitao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, a u sklopu svečanosti o povijesti nagrade govorio je predsjednik Upravnog odbora Goran Radman, dok je Gvozden Flego govorio o “slobodi novinara i medija i demokraciji” istaknuvši da su sloboda i kvaliteta medija konstitutivni dijelovi društvenih uvjeta za slobodu ljudi.

Tko je bio Miko Tripalo ?

Miko Tripalo hrvatski je političar (Sinj, 1926. – Zagreb, 1995.).

Kao gimnazijalac 1941. postaje član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i priključuje se partizanima.
Završio je Pravni fakultet.

Bio je tajnik Gradskoga komiteta SKH Zagreba (1962.–1966.), Izvršnoga komiteta CK SKH (1966.–1969.).

Od 1969. bio je član Izvršnog biroa Predsjedništva SKJ i Predsjedništva SFRJ. Jedan je od vođa Hrvatskog proljeća, zagovornik demokratizacije, te veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Nakon sjednice predsjedništva SKJ u Karađorđevu 1971. uklonjen je s položaja, isključen iz političkog života i umirovljen. Godine 1990. je jedan od vođa Koalicije narodnog sporazuma, te jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke (HNS). Od 1993. je saborski zastupnik, a jedan je od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i predsjednik Soroseve zaklade Otvoreno društvo – Hrvatska.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sš