(FOTO) Papa u Mozambiku: ‘Potrebno je nadvladati korupciju i političke i osobne interese kako bi se očuvala nada u budućnost mira’

epa07820099 A handout photo made available by the Mozambique's Presidential Cabinet shows Pope Francis (L) and Mozambique's President Filipe Nyusi (R) during a meeting at Presidential Palace in Maputo, Mozambique, 05 September 2019. Pope Francis will visit Mozambique, Madagascar, Mauritius on his three-nation trip to Africa, from 04 to 10 September 2019. EPA/MOZAMBIQUE PRESIDENTIAL CABINET / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Papa Franjo nalazi se na svom 31. apostolskom putovanju izvan Italije na kojem će posjetiti tri zemlje jugoistočne Afrike: Mozambik, Madagaskar i Mauricijus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći dan apostolskoga pohoda Mozambiku papa Franjo je započeo posjetom pacijentima i djelatnicima Zdravstvenoga centra u Zimpetu, četvrti na periferiji Maputa, u kojem se, u sklopu projekta Zajednice svetoga Egidija „DREAM“, liječe tisuće žena i djece zaraženih HIV-om

Geslo putovanja pape Franje u Mozambik je „Nada, mir i pomirenje“.

Podsjetivši na evanđeosku prispodobu o Milosrdnom Samarijancu, Papa je rekao da svi koji su se liječili u toj ustanovi, kao i svi oni koji tamo dolaze u očaju i tjeskobi, nalikuju čovjeku ostavljenom uz rub puta, prenosi vaticannews.va.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti je Otac također pohvalio brojne zdravstvene stručnjake koji su u tom zdravstvenom centru dugi niz godina bez naknade obučavali lokalno stanovništvo, istaknuvši da njihovo zalaganje u sebi sadrži iznimno veliku ljudsku i evanđeosku vrijednost. Naveo je, osim toga, podatak da ta ustanova, uz oboljele od HIV-a, odnosno AIDS-a, pomaže i osobama s malignim oboljenjima, kao i onima koji boluju od tuberkuloze, te stotinama pothranjenih ljudi, posebice djece i mladih.

Medicinskom osoblju Centra u Zimpetu kazao je da su shvatili kako medicinsko liječenje, iako potrebno, nije dovoljno, te su se posvetili vraćanju dostojanstva tim ženama i djeci, pomažući im u planiranju bolje budućnosti.

Na kraju je Sveti Otac napomenuo da su mnoge osobe koje zbog dostojanstvenoga liječenja nose osmjeh na licu, kao i sto tisuća izliječene djece, dio plaće koju im je Gospodin ostavio te da oni dalje prenose nadu mnogima koji još leže uz rub puta i treba im netko tko će ih podići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo: Mozambik ima pravo na mir i mnogo razloga za nadu

“Mržnja i osveta ne mogu biti pokretači u zemlji; potrebno je nadvladati korupciju i političke i osobne interese kako bi se očuvala nada u budućnost mira”, istaknuo je to papa Franjo slaveći svetu misu na Stadionu Zimpetu u Maputu, kojom je završio njegov pohod Mozambiku i nakon koje je otputovao na Madagaskar

Nijedna obitelj, nijedna skupina susjedā, nijedna etnička skupina, a još manje neka zemlja, nemaju budućnost ako su pokretači koji ih sjedinjuju, okupljaju i zaklanjaju razlike, osveta i mržnja – rekao je Papa na misi u Maputu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza tih je Papinih riječi, i na tragu poziva na praštanje i pomirenje koje je u toj zemlji uputio sveti Ivan Pavao II. 1998. godine, rat u kojemu je poginulo milijun ljudi te sporazum o pomirenju potpisan 1992. godine, ali nakon kojega je bilo potrebno uložiti još napora kako bi se postigao dodatni dogovor o miru.

“Isus vodi do novoga odnosa koji dovodi do mira; želi zauvijek prekinuti uobičajenu praksu – jučer kao i danas – kršćana koji žive prema zakonu odmazde, ubijajući ili napuštajući invalidne ili starije osobe, uklanjajući ranjene i nemoćne, i zabavljajući se trpljenjem nanesenom životinjama”, napomenuo je Sveti Otac te istaknuo da je to poticaj na krjepost milosrđa, suosjećanja, da nam na srcu bude dobro bližnjega jednako kao i vlastito dobro. Mir nije jednostavno izostanak sukoba, nego svakodnevno zauzimanje obilježeno milosrđem i dobrotom, ponajviše prema onima koje se zbog njihova stanja lako odbija i isključuje.

Sveti je Otac potom primijetio da Mozambik posjeduje teritorij pun prirodnih i kulturnih bogatstava, ali i vrlo veliki broj stanovnika koji žive ispod granice siromaštva. Katkada se čini da oni koji se približavaju, navodno u želji da pomognu, zapravo imaju druge interese. Vrlo je opasno prihvatiti tu cijenu koju moramo platiti za vanjsku pomoć, javlja VaticanNews.

Nakon mise Sveti je Otac zahvalio svima koji su svojim požrtvovnim i tihim radom omogućili njegov posjet Mozambiku, te mozambički narod, ranjen uraganima, krvavim nasiljem i siromaštvom, ponovno potaknuo da očuva nadu, da ne dopusti da mu ju ukradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imate mnogo razloga za nadu! A najbolji način za očuvanje nade jest da ostanete ujedinjeni kako bi svi razlozi koji ju podupiru bili sve jači u budućnosti pomirenja i mira u Mozambiku”, zaključio je Papa.

Papa će u svom posjetu Africi od 4. do 10. rujna obići Mozambik, Madagaskar i Mauricijus, koje je sveti Ivan Pavao II. pohodio u okviru tri odvojena putovanja 1988. i 1989. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.