(FOTO) Premijer Orešković susreo se s papom Franjom: Razgovarali o kanonizaciji Stepinca, migrantskoj krizi i Hrvatima u BiH

Foto: fah

Premijer Tihomir Orešković u službenom je posjetu Vatikanu. Susreo se s papom Franjom. U polusatnom razgovoru dotaknuli su tema – kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, migrantske krize te položaja Hrvata u BiH. Predsjednik Vlade Papi je poklonio ‘Hrvatski misal’, objavljen 1531. – tiskan glagoljskim pismom na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku s elementima starohrvatskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon susreta s papom Franjom premijer će se sastati s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom. S njim će, kako se doznaje, razgovarati o povratu crkvene imovine te ugovorima između Hrvatske i Vatikana. Tijekom posjeta Vatikanu premijer će obići i glavne vatikanske znamenitosti, među ostalim, baziliku svetog Petra, grob svetog Petra, a vjerojatno i grob Ivana Pavla II. U izaslanstvu premijera Oreškovića je i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Premijera u posjetu Vatikanu prate i supruga te četvero djece.

Uoči odlaska u Vatikan premijer se sastao s predstavnicima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije.

Odnosi Svete Stolice i Hrvata traju već 11 stoljeća. Još 879. papa Ivan VIII. uputio je pismo knezu Branimiru jamčeći molitve za njegovu ‘zemaljsku kneževinu’. Sveta Stolica priznala je hrvatsku neovisnost među prvima, 13. siječnja 1992., za vrijeme pontifikata svetog Ivana Pavla II. – pape koji je naklonost prema Hrvatskoj potvrdio i trima pastoralnim posjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.