(FOTO) Riječko sveučilište: Paar, Šustar i Vrankić o dostojanstvu ljudskog života

Foto: Forum+

Udruga FORUM PLUS HRVATSKA, tj. njezina podružnica FORUM PLUS RIJEKA je već provela novi projekt iz svoje tvornice pozitivnih inicijativa. Riječ je o interdisciplinarnom simpoziju studenata i profesora Sveučilišta u Rijeci i Zagrebu „Dostojanstvo ljudske osobe: fenomen života“ koji se od 13. – 14. listopada održao na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO, VIDEO) Forum+ nacionalna konferencija u Zagrebu: pogledajte čime se sve bave okupljeni mladi

Naizgled neutralna tematika fenomena života bila je propitana iz pozicije fizike (prof. dr. sc. Vladimir Paar) metafizike (prof. dr. sc. Predrag Šustar) i antropologije (doc. dr. sc. Richard Pavlić), preko medicinskog aspekta (prof. dr. sc. Mirko Štifanić), te sociološke i biološke perspektive koja uključuje problematiku invaliditeta (doc. dr. sc. Miroslav Vrankić), terminalne faze bolesti (doc. dr. sc. Morana Brkljačić; dr. sc. Marta Carti), sve do aktivne društvene uključenosti kroz različite civilne udruge i inicijative (Ante Čaljkušić).

Vladimir Paar redoviti je profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Objavio je više od 500 znanstvenih i stručnih radova, autor je i urednik više od 55 knjiga, te niza udžbenika i gimnazijskog programa fizike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predrag Šustar bio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske u Vladi Tihomira Oreškovića. Diplomirao JE 27. travnja 1994. na Biološkom odjelu, inženjerskom profilu, usmjerenje: molekularna biologija, te time stekao pravo na stručni naziv: dipl. ing. bioloških znanosti. Od 2003. godine, kada je doktorirao, stalni je zaposlenik Filozofskog fakulteta sveučilišta u Rijeci na kojem je od 2009. do 2015. godine obnašao dužnost dekana.

Miroslav Vrankić je profesor na riječkom Tehničkom fakultetu. Zaslužan je za nekoliko tehnoloških pomagala kojima se olakšava život osobama s invaliditetom. Google ga je uvrstio među 100 najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe.

Cilj ovog simpozija bio je, osim povezivanja samih studenata, u središte staviti suradnju profesora i studenata s različitih fakulteta, kako Sveučilišta u Rijeci, tako i Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu svojevrsne pripreme za 2020. godinu, kada će se Rijeka svjetskoj javnosti predstaviti kao europska prijestolnica kulture s posebnom specifičnošću grada na delti, plodnom mjestu za razvijanje različitih afiniteta i (sub)kultura, ovaj simpozij predstavlja pravu sliku stavljajući naglasak na naizgled neutralnu tematiku života. Međutim, ulazeći dublje u problematiku samih predavanja koja su održana, otkriva se blagonaklona okrenutost ljudskoj osobi (humanost) kao svojstvenost grada na Rječini i svojevrsni temelj za shvaćanje i prihvaćanje različitosti.

Projekt je sufinanciran i podržan sredstvima Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Zaklade Sveučilišta u Rijeci te Primorsko-goranske županije.

Forum+ akademija: Gradimo društvo istinskih vrijednosti koje će mijenjati svijest naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.